Videospeler inladen...

Voormalige fabriek van Philips verwoest door zware brand,  geen asbest vrijgekomen    

In een voormalige fabriekshal van Philips in Hasselt is gisteravond een zware brand uitgebroken. In het gebouw waren een aantal opslagplaatsen ondergebracht, waaronder één met attracties van Winterland en één van de Kringwinkel. Hoewel er vrees voor was, is er geen asbest vrijgekomen, benadrukt de stad.

Toen de brandweer van Hasselt ter plaatse kwam, stond de fabriekshal al in lichterlaaie. Daarom werd meteen de hulp ingeroepen van alle Limburgse brandweerkorpsen. Die konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de andere bedrijven in de buurt.

De fabriekshal kon echter niet gered worden. De opslagplaatsen van de Kringwinkel en van het Hasseltse evenement Winterland zijn volledig uitgebrand. Het vuur is rond 12 uur onder controle op een paar kleine brandhaardjes na. De brandweer probeert die nu met een graafmachine uit elkaar te houden.

Buurtbewoners kregen ook lange tijd de raad om ramen en deuren dicht te houden, maar het gevaar is  geweken. "Er zijn ook deskundigen aangesteld om te onderzoeken of er bij de brand asbest is vrijgekomen", vertelt Nadja Vananroye (CD&V), de burgemeester van Hasselt. "Het gaat namelijk om een oud gebouw en we hebben een verslag teruggevonden waarin staat dat er beperkte hoeveelheden asbest aanwezig kunnen zijn."

De brandweer liet eerder op de dag al weten dat het asbestgevaar beperkt is. Vanavond kwam de stad ook met de definitieve resultaten van een onderzoek. "Op zes plaatsen gebeurden luchtmetingen, op het bedrijventerrein en erbuiten. Er is vier uur aan een stuk gemeten. Geen enkel staal was positief. Er zijn ook 32 kleefstalen in en rond de omgeving van de Corda Campus genomen. Ook die wezen uit dat er geen sporen van asbest aanwezig zijn. De lucht en omgeving zijn zuiver."

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het parket onderzoekt de zaak.

Meest gelezen