"Experiment met tegelijk groen voor alle zwakke weggebruikers in Antwerpen"

In Antwerpen zijn op korte tijd verschillende dodelijke ongevallen met fietsers gebeurd, in "De zevende dag" kondigt Annick De Ridder (N-VA) enkele concrete maatregelen aan. Ze heeft het onder meer over een zogenoemd "vierkant groen", waarbij op een kruispunt alle zwakke weggebruikers tegelijk groen licht hebben. 

De Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) kon niet aanwezig zijn in "De zevende dag" vandaag, maar laat zich vervangen door partijgenote Annick De Ridder. Zij kondigt enkele maatregelen aan die verkeersveiligheid moeten verbeteren. Zo zal vanaf volgend jaar 95 procent van de stad Antwerpen zone 30 zijn en worden de zwarte punten zoveel mogelijk weggewerkt. "We werken daar keihard aan", zegt ze.

Meest opvallende voorstel is echter het werken met een zogenoemd "groen vierkant". "We gaan de vraag vernieuwen richting het Agentschap Wegen & Verkeer om daarvoor een proefproject op te zetten", zegt ze. Bij zo'n groen vierkant hebben alle zwakke weggebruikers, fietsers en voetgangers, op een kruispunt tegelijk groen. "Ze komen niet in conflict met de auto's, want die staan op dat moment stil voor het rood."

De Ridder hekelt dat dit momenteel nog niet mogelijk is om te doen, omdat de wegcode dat niet toestaat, maar dat ontkent politierechter Peter D’Hondt. "De wegsignalisatie staat boven de wegcode. Als er aangepaste signalisatie wordt voorzien, is dat perfect legaal", zegt hij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen