"Breng onderzoek Bende van Nijvel terug naar Dendermonde"

Burgemeester van Aalst, Christophe D'Haese (N-VA), wil dat het dossier naar de Bende van Nijvel terugkeert naar Dendermonde. Volgens hem is het dossier een opflakkeringsdossier geworden en is het tijd dat het de aandacht krijgt dat het verdient. 

Een voormalige rijkswachter uit Aalst zou in 2015 hebben bekend dat hij "De Reus"  is van de Bende van Nijvel. De man werkte eerst bij de Groep Diane, maar werd daarna overgeplaatst naar de politiezone van Aalst, waar hij werkte tot aan zijn pensioen. Bij de politie in Aalst regelde hij onder meer het verkeer, maar hij was niet betrokken bij grote misdaaddossiers, zegt burgemeester D'Haese. Enkele jaren na zijn pensioen is de man overleden. 

De politie van Aalst heeft de voorbije dagen dan ook meegewerkt aan het onderzoek. Ook zijn de onderzoekers de voorbije week in Aalst op pad geweest met een foto van de vermoedelijke dader. "Ik vraag me af of dit een opportune onderzoekstechniek is", reageert D"Haese. Hij stelt zich dan ook vragen bij het verloop van het onderzoek. 

Aalst en het land hebben recht op de waarheid

"De jarenlange onderzoeken in Charleroi hebben niet het verhoopte resultaat opgeleverd", zegt de burgemeester. "Als er een element wordt aangereikt, duurt het soms maanden om dat te onderzoeken en dat is niet meer juist. Ik heb heel wat vraagtekens bij het feit dat het zo traag gaat."

Volgens D'Haese is het dan ook dringend tijd dat het onderzoek terug naar Vlaanderen wordt gehaald. "De jarenlange onderzoeken in Charleroi hebben niet het verhoopte resultaat opgeleverd. Het is een rechtstaat volstrekt onwaardig dat men in een zaak van 28 doden en 20 gewonden, slecht 4 à 6 mensen inzet om deze zaak te onderzoeken." 

Volgens de burgemeester van Aalst krijgt het dossier om dit moment te weinig aandacht. "Aalst en het land hebben recht op de waarheid. Je moet de waarheid naar bovenhalen met een andere capaciteit. Het is nu een opflakkeringsdossier geworden. Af en toe komt er iets naar boven. Justitie moet nu meer dan ooit de waarheid naar boven halen."

Meest gelezen