AFP or licensors

Acht verdachten van extreemrechtse aanslag in Frankrijk formeel in verdenking gesteld

Acht mannen zijn zaterdagavond formeel in verdenking gesteld door een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terreurzaken, in het onderzoek naar de groepering van een extreemrechtse ex-militant die ervan verdacht wordt aanslagen te hebben gepland tegen politici en moskeeën in Frankrijk. Dat zegt het parket van Parijs.

De verdachten, tussen 17 en 29 jaar, worden beschuldigd van criminele terroristische bendevorming. Zes verblijven in voorlopige hechtenis, een zevende is tijdelijk opgesloten in afwachting van een debat over zijn hechtenis.

De anti-terreurdiensten ondernamen dinsdag actie in het onderzoek tegen Logan Alexandre Nisin (21), een ex-militant van de royalistische organisatie Action Française. Hij werd al eind juni opgepakt in Vitrolles en in juli in verdenking gesteld. Een minderjarige staat onder gerechtelijk toezicht. Van de tien personen die dinsdag opgepakt werden, zijn er twee vrijgelaten, onder wie de moeder van Nisin.

Het gerecht vermoedt dat de acht verdachten, onder wie drie minderjarigen, lid zijn van de groep OAS, die gesticht werd door Nisin. "De organisatie had plannen om gewelddadige acties te ondernemen waarvan de aard nog onduidelijk is", zei een bron dichtbij het onderzoek. Mogelijke doelwitten waren gebedsplaatsen, in het bijzonder moskeeën, politici, personen van Noord-Afrikaanse of zwarte origine en anti-fascistische militanten. De organisatie wou wapens kopen en para-militaire traingen uitvoeren. Sommigen hadden al schietoefeningen gedaan. De groep was ook van plan om bedrijfsleiders af te persen om de organisatie en aankoop van wapens te financieren. Er werd om die reden al een wapen gekocht.

OAS is genoemd naar de Organisatie van het Geheime Leger ('Organisation de l'Armée Secrète'), die begin jaren zestig zowel in Frankrijk als Algerije een bloedige campagne voerde tegen de onafhankelijkheid van Algerije.

Meest gelezen