Videospeler inladen...

Amadeu Altafaj: “Nieuwe Catalaanse verkiezingen uitschrijven, is niet de oplossing”

Nieuwe verkiezingen uitschrijven is voor Amadeu Altafaj, de Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie, geen
oplossing. Dat zei hij deze ochtend in “De zevende dag”. “Het probleem blijft hetzelfde".

Amadeu Altafaj stelt zich ernstige vragen bij het uitschrijven van nieuwe Catalaanse verkiezingen. "Het probleem blijft hetzelfde na de verkiezingen, of is zelfs groter. Want in welke omstandigheden zullen die nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Alles onder controle van de Spaanse regering, met alle verkiezingsprogramma’s gecontroleerd door een autoriteit in Madrid? Wat is dat voor een democratisch proces?”

In welke omstandigheden zullen die nieuwe verkiezingen plaatsvinden?

Amadeu Altafaj, Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie

“Ik maak me zorgen over de Catalanen en ook over de democratie in Europa. Kunt u zich voorstellen dat de federale regering de controle overneemt van de VRT, het scenario schrijft van dit programma. Dat gebeurt nu in Europa in 2017”, zei Amadeu Altafaj in De zevende dag in gesprek met Mark Demesmaeker, Europees parlementslid voor N-VA. Demesmaeker trad hem daarin bij: “Het signaal dat Europa nu geeft, is dat de democratische waarden en vrijheden, de mensenrechten niet meer de core business van de Europese Unie is. Wat is het dan wel?”

Puigdemont krabbelt niet terug

Amadeu Altafaj benadrukte in "De zevende dag" ook dat de Catalaanse premier Carles Puigdemont niet terug aan het krabbelen is, ook al lijkt dat zo in zijn uitspraken van de laatste dagen. De beslissing over de onafhankelijkheid moet volgende week door het Catalaanse parlement genomen worden. “De Catalaanse premier Carles Puigdemont krabbelt niet terug. Het laatste woord is aan het parlement.”  

Als Catalanen gaan we niet gewoon thuis blijven zitten als onze instellingen worden aangevallen

Amadeu Altafaj, Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie

Het is niet omdat de Spaanse regering de macht wil overnemen van de Catalaanse regio dat het verhaal hier stopt voor de Catalanen. “Als
Catalanen gaan we niet gewoon thuis blijven zitten als onze instellingen worden aangevallen  door de Spaanse regering. De Catalaanse beweging is exemplarisch geweest de laatste jaren. Wij kunnen 1 miljoen mensen op straat krijgen om te betogen zonder één enkel incident. Ik hoop dat het zo blijft. De incidenten die we de laatste weken en maanden gezien hebben komen door de Spaanse staat,” aldus een strijdvaardige Amadeu Altafaj.

Meest gelezen