© VRT Thomas Switn Sweertvaegher

Annemie Struyf: "Geen jurylid meer in "Slimste Mens" na alle seksistische opmerkingen"

Televisiemaakster Annemie Struyf maakt geen deel meer uit van de meerkoppige jury in "De slimste mens ter wereld". En daar heeft ze bewust voor gekozen: de seksistische grappen in het programma waren er voor haar te veel aan. "Ik lachte wel mee, maar niet omdat ik het leuk vond", zegt Struyf in De Zondag.

Struyf levert naast haar televisiewerk al jaren een strijd voor vrouwenrechten, samen met haar goede vriendin Lieve Blancquaert. "Wij leven hier in een cultuur met een grote gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar die is nooit verworven en staat altijd onder druk", zegt Struyf daarover. Enkele jaren geleden klaagde ze al het seksisme in de mediasector aan. En dat is precies de reden waarom Struyf beslist heeft om niet langer deel uit te maken van de wisselende jury in de televisiequiz "De slimste mens ter wereld".

Ik heb geen zin meer om de schietschijf te zijn van seksistische moppen

"Ik heb vele jaren in het programma gezeten, maar dat seksisme is dé reden waarom ik dat niet meer wil doen", zegt ze in De Zondag. "Ik zeg dat met de glimlach, want ik heb dat al die tijd graag gedaan. Maar nu heb ik er geen zin meer in om bijna een uur lang seksistische opmerkingen over mij heen te krijgen. Ik was daar - net zoals veel andere vrouwen - vaak de schietschijf van dat soort grappen", aldus Struyf.

"Misschien zou het helpen als andere vrouwen ook zouden zeggen dat ze geen schietschijf meer willen zijn. Ik kreeg voortdurend opmerkingen over mijn leeftijd en stem. Tijdens een opname besefte ik plots dat ik ermee lachte, omdat ik geen seut wilde zijn, en niet omdat ik dit leuk vind. Die dag ben ik ermee gestopt."

Meest gelezen