AFP or licensors AFP OR LICENSORS

CIA-baas: "Mocht Kim Jong-un verdwijnen, zal de CIA daarover geen commentaar geven"

Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nu plots zou verdwijnen of omkomen, vreest CIA-baas Mike Pompeo dat iedereen zijn inlichtingendienst met de vinger zou wijzen. "Dus als dat gebeurt, zal de CIA geen commentaar geven." Gezien de geschiedenis van de CIA zou dat mensen misschien het verkeerde idee kunnen geven.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC is de "Foundation for defense of democracies forum" gehouden, een jaarlijkse conferentie van veiligheidsexperts. CIA-baas Mike Pompeo zat er in een panelgesprek en had het over verschillende brandhaarden en conflicten in de wereld. Ook de situatie met Noord-Korea kwam uitgebreid aan bod.

"Mocht Kim Jong-un verdwijnen, dan ga ik -gezien het verleden van de CIA- daar niet over communiceren", zegt Pompeo onder meer. "Mensen zouden anders kunnen denken dat het toeval is of dat er "een ongeval" is gebeurd." De CIA-topman voegt eraan toe dat het overlijden of verdwijnen van de Noord-Koreaanse leider bovendien niet per se goed nieuws zou zijn. "Onze missie is duidelijk: we willen voorkomen dat Noord-Korea de VS kan bedreigen met een kernwapen. (...) We willen het diplomatisch en economisch onder druk zetten, zodat het nooit zover komt."

Bekijk het fragment hieronder:

Meest gelezen