Christian De Valkeneer

Hoofd onderzoek: "Naam van 'De Reus' die nu opduikt, staat al 20 jaar in dossier, maar is nu pas geloofwaardige piste"

"De naam van "De Reus" die nu opduikt, staat al 20 jaar in het dossier." Dat zegt Christian De Valkeneer, procureur-generaal in Luik én momenteel hoofd van het onderzoek tegen de Bende van Nijvel. "Maar vóór 2017 hadden we geen elementen tegen die persoon."

Op het moment dat de robotfoto's verspreid werden in de jaren 90 dook de naam van de man die nu naar voren wordt geschoven als "De Reus" van de Bende van Nijvel al op. Dat vertelt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer aan VRT NWS.

"Zijn naam staat al 20 jaar in het dossier. Maar vóór februari 2017 hadden we geen elementen tegen hem. Er staan meer dan 300 namen in het dossier, allemaal van personen die herkend werden op de robotfoto's. Maar een loutere herkenning is niet genoeg om echt vooruit te gaan."

Zijn naam staat al 20 jaar in het dossier. Maar vóór februari 2017 hadden we geen elementen tegen hem

Christian De Valkeneer

Dat hij op zijn sterfbed een bekentenis zou hebben gedaan, is volgens De Valkeneer nu een totaal ander gegeven. "Het blijft een zeer geloofwaardige piste, maar we moeten voorzichtig blijven. We hebben een aantal elementen die de piste versterken, maar de meneer in kwestie is nu gestorven. Het dossier tegen hem is gedaan. We moeten nu andere elementen tegen andere personen zoeken."

"Ik heb nooit een brief van Vermassen gezien"

Eerder vandaag getuigde advocaat Jef Vermassen in "De zevende dag" dat hij jaren geleden een anonieme brief ontvangen had van iemand die beweerde lid te zijn van de Bende van Nijvel.

"Hij schrijft daarin dat hij stervende is, maar dat hij mij voor zijn dood de namen van de andere leden van de Bende van Nijvel zal bezorgen. Maar dat is dus niet gebeurd." Vermassen zegt dat hij de brief naar de procureur-generaal in Gent stuurde die hem overmaakte aan de onderzoekcel, maar dat hij daar zelfs nooit opengemaakt werd.

Maar De Valkeneer spreekt dat verhaal tegen. "Ik heb nooit een brief gezien van meester Vermassen." Hij vindt dan ook dat de advocaat kort door de bocht gaat. "Het is moeilijk praten met iemand die alleen via de pers praat. Meester Vermassen heeft als advocaat van een slachtoffer een permanente toegang tot het dossier. Hij kan het dossier dag per dag volgen. Het is dus absoluut geen doofpot."

Meest gelezen