Groen en Ecolo willen bijeenkomst Kamercommissie Justitie na nieuwe onthullingen Bende van Nijvel

Groen en Ecolo willen dat de Kamercommissie Justitie samenkomt na de nieuwe onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel. De oppositiepartijen willen een stand van zaken van het onderzoek opmaken, samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Volgens Gilles Vanden Burre van Ecolo staan we wellicht voor een "belangrijke doorbraak" in het dossier, 32 jaar na de laatste overvallen van de Bende van Nijvel.

"Indien de identificatie van een bendelid bevestigd wordt, is het belangrijk dat het onderzoek versneld wordt om een antwoord te vinden op de talrijke onbeantwoorde vragen", zegt Vanden Burre. "De familie van de 28 slachtoffers van de Bende van Nijvel wachten hier ongeduldig op."

Het is nu of nooit om de waarheid te ontdekken

"De verjaringstermijn is onlangs verhoogd tot 40 jaar. Het nu of nooit om de waarheid te ontdekken", vult Groen-parlementslid Stefaan Vanhecke aan.

En dan is er nog de mogelijke link tussen de Bende en de voormalige rijkswacht. "Als die klopt, dan moet er worden nagegaan waarom bepaalde pistes niet beter werden onderzocht", zegt fractieleider Jean-Marc Nollet. "Het dossier van de Bende van Nijvel is het voorwerp geweest van twee parlementaire onderzoekscommissies zonder al haar geheimen bloot te geven. Laten we hopen dat deze nieuwe onthullingen daar wel in doen slagen."

Meest gelezen