Asmaa Waguih

Door VS gesteunde troepen veroveren grootste olieveld van Syrië

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF, archieffoto boven) hebben het grootste olieveld van Syrië veroverd op terreurgroep IS. De terreurgroep verliest steeds meer terrein in Syrië en Irak.  

Het Al-Omar-olieveld in de olierijke oostelijke provincie Deir ez-Zor is het grootste van Syrië.  Voor het twee jaar geleden werd vernield door raids van de internationale coalitie zou het het IS iedere maand tussen 1,5 en 6 miljoen euro hebben opgeleverd.

In de provincie Deir ez-Zor zijn momenteel twee offensieven aan de gang tegen IS. Het ene wordt geleid door de SDF, een coalitie van Koerdische en Arabische troepen die geleid wordt door de Verenigde Staten. Het andere wordt gevoerd door het Syrische regeringsleger, gesteund door Rusland. Beide willen olievelden in de regio in handen krijgen.

IS verliest steeds meer terrein in Syrië en Irak. De SDF veroverden vorig jaar al een gasveld in Deir ez-Zor. Vorige week veroverden ze Raqqa, dat door IS werd beschouwd als hoofdstad van het kalifaat dat de terreurgroep in 2014 uitriep.  

Meest gelezen