Akkoord over effectentaks: kernkabinet past tekst aan

De topministers van de federale regering hebben een akkoord bereikt over de effectentaks. De niet-beursgenoteerde aandelen op effectenrekeningen worden daarin voortaan belast. Aandelen op naam vallen er nog steeds buiten. 

Zowel gisteren als vandaag vergaderden de topminsters over de effectentaks, een sleutelmaatregel uit het zomerakkoord die gericht is op effectenrekeningen boven 500.000 euro. De Raad van State was echter behoorlijk kritisch. Aandelen op naam, niet-beursgenoteerde aandelen en rechtspersonen zouden niet onder de maatregel vallen en daardoor zou volgens de Raad het gelijkheidsprincipe overtreden worden.

Door het advies werd de verdeeldheid bij de meerderheid andermaal duidelijk. CD&V wilde dat er rekening werd gehouden met het advies en dat de uiteindelijke versie de toets van de Raad van State zou kunnen doorstaan. N-VA en Open VLD wilden zo weinig mogelijk aan de maatregel veranderen.

Tekst aangepast

Gisteren kon het kernkabinet geen akkoord bereiken, vanavond lukte dat wel. De tekst over de effectentaks zal worden aangepast, zo bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR). De certificaten, de trackers en niet-beursgenoteerde aandelen op effectenrekeningen worden opgenomen als belastbaar financieel instrument. De aandelen op naam vallen er nog steeds buiten. 

De tekst zal opnieuw naar de Raad van State worden gestuurd. De regering benadrukt dat de maatregelen beter zullen worden geformuleerd. 

Vennootschapsbelasting

Daarnaast gaat de regering voor de hervorming van de vennootschapsbelasting een macro-economische studie en budgettaire analyse vragen aan de Nationale Bank. 

Meest gelezen