Noord-Italiaanse regio's Lombardije en Veneto stemmen over meer autonomie

De inwoners van de Noord-Italiaanse regio's Lombardije en Veneto stemmen vandaag over meer autonomie. Zo'n 10 miljoen mensen zijn opgeroepen voor de referenda in twee van de welvarendste delen van het land. In tegenstelling tot de Spaanse regio Catalonië gaan de Noord-Italiaanse referenda niet over onafhankelijkheid, maar over meer rechten voor de regio's, bijvoorbeeld in financiële kwesties.

Willen de inwoners van Lombardije en Veneto meer rechten voor hun regio's? Dat is de vraag die voorligt in beide volksraadplegingen. "Eigenlijk draait het om geld", zegt correspondent Andrea Vreede in Italië. De initiatiefnemers willen dat er meer belastingsgeld terugvloeit naar de regio's, die samen goed zijn voor meer dan 30 procent van het bruto binnenlands product van Italië. Tegelijk vragen ze ook meer autonomie in domeinen als gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en migratie.

In het licht van de crisis in Catalonië, waarbij de rijke Spaanse regio zich wil afscheuren van het centrale bestuur in Madrid, wordt ook met spanning uitgekeken naar de referenda in Italië. Maar eigenlijk gaat de vergelijking volstrekt niet op. De initiatiefnemers van de Italiaanse referenda beklemtonen dat die plaatsvinden binnen het staatsrechtelijke kader. Bovendien draaien ze niet om onafhankelijkheid, maar louter om meer bevoegdheden.

De referenda zijn ook niet bindend. Ze zijn alleen bedoeld om de regionale vertegenwoordigers meer armslag te geven in onderhandelingen met de centrale regering in Rome. "Ze zijn vooral een politiek iets", zegt Andrea Vreede. "Ze dienen om te laten zien hoe groot de achterban is."

Initiatief van de Lega Nord

De referenda zijn een initiatief van de Lega Nord, die beide regio's bestuurt. De partij werd in de jaren 80 opgericht om het rijke noorden van Italië af te scheiden van het arme zuiden, maar heeft dat plan intussen opgeborgen om zich vooral te profileren als antimigratiepartij.

De volksraadplegingen hebben evenwel een breder draagvlak: ze krijgen ook de steun van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, maar ook van verschillende burgemeesters, onder wie de burgemeester van Milaan, lid van de centrumlinkse regeringspartij van premier Paolo Gentiloni. Toch zien critici de referenda vooral als een publiciteitsstunt van de Lega Nord, met het oog op de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

De stembureaus zijn open tot 23 uur, de resultaten worden morgen verwacht. In Veneto is een opkomst van minstens 50 procent nodig om geldig te zijn. Lombardije heeft geen quorum ingesteld.

Meest gelezen