© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Optocht om meer aandacht te vragen voor slachtoffers medische fouten

In Brussel hebben deze namiddag een honderdtal mensen gemanifesteerd om meer aandacht te vragen voor de slachtoffers van medische fouten en ongevallen. De manifestanten willen niemand stigmatiseren, maar roepen op tot een dialoog tussen zorgverleners, politiek en de patiënten en slachtoffers. "We willen zorgen dat dergelijke fouten niet meer gebeuren en dat slachtoffers beter begeleid worden", klinkt het.

"In 2007 schatte de Wereldgezondheidsorganisatie al dat er jaarlijks zo'n 10 miljoen mensen stierven of gehandicapt raakten door dergelijke ongevallen of fouten", zeggen de betogers.

"In Europa zou ongeveer 1 patiënt op 10 in het ziekenhuis één of ander probleem ondervinden en in België zou het gaan om zo'n 20.000 gevallen per jaar."

"Dat zou de sociale zekerheid zo'n 600 miljoen euro per jaar kosten terwijl het in 70 procent van de gevallen niet gaat om een gebrek aan kennis of competentie maar om menselijke oorzaken, zoals een gebrek aan communicatie binnen het verzorgend personeel en met de patiënt, fouten die dus kunnen vermeden worden."

Daarbij komt dat mensen die het slachtoffer worden van een medische fout of ongeval het vaak moeilijk hebben om een schadevergoeding te krijgen en de nodige steun te krijgen als ze mindervalide worden.

Aantal wetswijzigingen

"Zorgverleners zouden verplicht een anoniem verslag moeten opmaken als ze getuige zijn van een incident dat het leven van een patiënt in gevaar brengt", klinkt het. 

"De gerechtelijke procedures moeten korter en minder duur worden. De communicatie tussen zorgverleners en patiënten moet beter. En in de opleiding moeten zorgverleners bewust gemaakt worden voor deze problematiek."

Meest gelezen