Videospeler inladen...

Coalitie van premier Abe behaalt tweederde meerderheid in Japan

In Japan heeft premier Shinzo Abe een grote overwinning behaald bij de vervroegde parlementsverkiezingen. Volgens de Japanse openbare televisie verovert zijn conservatieve coalitie 310 van de 465 zetels. De stembusgang werd geteisterd door stortregens en een krachtige wind, die de doortocht van een tyfoon aankondigen.

De rechtsconservatieve premier Shinzo Abe kondigde de vervroegde parlementsverkiezingen aan nadat zijn populariteit, die te lijden had onder schandalen, door de crisis met Noord-Korea weer was gestegen.

Peilingen gaven al aan dat de coalitie van Abe opnieuw een tweederde meerderheid zou kunnen halen. De exitpolls bevestigen dat: de regeringscoalitie zou 310 van de 465 zetels krijgen. Op de definitieve uitslag is het evenwel nog wachten, wellicht tot morgenvroeg. Door het stormweer zijn veel wegen in het zuidwesten van het land zijn onbegaanbaar geworden, waardoor bij een aantal stembureaus de stembiljetten niet kunnen worden opgehaald.

AFP or licensors

Met die tweederde meerderheid zou Abe een aantal grondwetswijzigingen kunnen doorvoeren, zoals de Japanse defensie versterken. Sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan enkel een klein defensieleger hebben, maar door de dreiging van Noord-Korea en de toenemende militaire kracht van China vindt Abe dat niet meer houdbaar.

Druk op Pyongyang

Kort na zijn verkiezingsoverwinning kondigde Abe tijdens een persconferentie aan dat zijn regering harde tegenmaatregelen zal nemen tegen de Noord-Koreaanse dreiging. Dat land vuurde deze zomer twee raketten af over Japans grondgebied. "Ik zal ervoor zorgen dat het Japanse volk veilig is en onze natie beschermen", stelde hij. 

Abe schaart zich daarmee achter de Amerikaanse president Trump, met wie hij tegenmaatregelen tegen Pyonyang zal bespreken tijdens diens bezoek aan Japan volgende maand. Trump belde gisteren al met Abe, om hem feliciteren met zijn overwinning. Tijdens het het gesprek hebben beide leiders bevestigd dat ze het over eens zijn dat de druk op Noord-Korea moet worden opgevoerd, aldus een medewerker in Tokyo. 

Nu al veel hinder door stormweer

De stembusgang in Japan werd geteisterd door storm en regen. De tyfoon Lan komt van het zuidwesten en stevent op Japan af met rukwinden die boven de Stille Oceaan piekten tot 216 kilometer per uur.

De regio rond de hoofdstad Tokio wordt wellicht morgenvroeg getroffen door de tyfoon, maar er is al de hele dag aanzienlijke hinder voor het verkeer. Bijna 400 vluchten van of naar Japan zijn geschrapt, sommige treinen rijden niet en ook bepaalde ferry's varen niet uit.

Lokale autoriteiten en prefecturen hebben evacuatiebevelen uitgevaardigd voor inwoners die vlak bij de kust wonen, of aan rivieren en heuvelflanken. Premier Abe heeft zijn minister voor het beheer van natuurrampen gevraagd zich klaar te houden om indien nodig reddings- en evacuatieploegen te mobiliseren.

Meest gelezen