AP

Tweede ronde nodig voor verkiezingen Slovenië: "President Instagram" nog niet herverkozen

De Sloveense president Borut Pahor heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen niet genoeg stemmen geheelad om onmiddellijk te worden herkozen. Hij kreeg wel de meeste stemmen, maar zal het in een tweede ronde wel nog moeten opnemen tegen Marjan Sarec.

Met bijna alle stemmen geteld, komt de 53-jarige Pahor uit op 47,3 procent. Marjan Sarec, de belangrijkste tegenkandidaat, kreeg 24,8 procent van de kiezers achter zich. De zeven andere kandidaten spelen geen rol van betekenis.

Omdat geen enkele kandidaat meer dan de helft van de stemmen haalt, wordt er op 12 november een tweede ronde georganiseerd. Dat is op zich verrassend, want zowel de peilingen als de exitpolls hadden voorspeld dat Pahor het laken al in de eerste naar zich toe zou trekken.

"President Instagram"

De 53-jarige Pahor, die als bijnaam "president Instagram" heeft, is er tijdens zijn presidentschap in geslaagd om zich een modern imago aan te meten en spant zich in om direct contact te hebben met de bevolking. Critici en commentatoren geven hem daarom vaak de stempel van "populist". Hij heeft 40.000 Instagram-volgers en post vaak persoonlijke foto's. Mikan Kucan, de eerste president van Slovenië sinds het land in 1991 onafhankelijk werd, beschuldigt Pahor er daarom van de functie van president te "banaliseren".

Bij de vorige verkiezingen was minder dan de helft van de kiezers komen opdagen. Om dit jaar meer stemgerechtigden te lokken, legde de president meer dan 700 kilometer te voet af en bezocht hij een 280-tal dorpen. Veel heeft dat niet geholpen, want ook nu trok slechts 41,7 procent van de 1,7 miljoen stemgerechtigden naar het stemhokje. 

Ik denk dat ik erin geslaagd ben om een band te creëren met de mensen.

"Ik denk dat ik erin geslaagd ben om een band te creëren met de mensen", zei hij tijdens zijn campagne. De huidige president wordt gesteund door de sociaaldemocratische partij, die sinds 2014 deel uitmaakt van de coalitie van centristische premier Miro Cerar en waarvan Pahor de leider is geweest.

Het presidentschap is in Slovenië een grotendeels ceremoniële functie.

Meest gelezen