Recordproductie windenergie afgelopen nacht

De hevige rukwinden vannacht hebben geleid tot een recordproductie van windenergie in ons land. Producenten zijn optimistisch voor de toekomst.

De windmolens op land en zee hebben vannacht bijna een derde van het Belgische stroomverbruik  geproduceerd. Dat is een record, meldt hoogspanningsbeheerder Elia. Tussen drie en vier uur vannacht bedroeg de productie 2000 megawatt. Ook in Duitsland joegen de rukwinden de productie de hoogte in, daar dekten de windmolens 40 procent van het energieverbruik.

Tevreden producenten

De producenten zijn tevreden met het resultaat omdat het hoogspanningsnetwerk de grote capaciteit goed kon transporteren. "Tien jaar geleden was er grote twijfel of ons stroomnet 2000 megawatt zou aankunnen," zegt Chris Derde van Wase Wind.  

Tien jaar geleden was  2000 megawatt nog een verre droom en was er grote twijfel of ons stroomnet dat zou aankunnen

Chris Derde Wase Wind

De topman maakt zich sterk dat met dit stroomnet het mogelijk is om het aandeel van windenergie tegen 2025 te verdubbelen.

Meest gelezen