AFP or licensors

Russische oppositieleider Navalny is vrijgelaten

Aleksej Navalny zat 20 dagen in de cel, omdat hij had opgeroepen om op straat te komen tegen president Vladimir Poetin tijdens bijeenkomsten die niet waren goedgekeurd door de autoriteiten. De belangrijkste oppositiepoliticus in Rusland wil het volgend jaar opnemen tegen Poetin bij de presidentsverkiezingen, maar volgens de Kiescommissie kan dat niet door eerdere veroordelingen. 

In alle vroegte, ver weg van het oog van de camera's, is de belangrijkste Russische oppositiepoliticus vrijgelaten. Op Instagram schrijft Navalny zelf over zijn vrijlating. "Op 20 dagen heb ik 20 boeken gelezen, heb ik enkele woorden Kirgizisch geleerd en 80 liter thee gedronken." Hij roept meteen op tot een oppositiebijeenkomst in Astrachan, in het zuiden van Rusland, waar hij ook zelf zal spreken: "Ik ben klaar om aan het werk te gaan."

Navalny belandde al verschillende keren in de cel, omdat hij had opgeroepen tot betogingen, waarvoor de stad geen toestemming had gegeven. De laatste keer was begin deze maand, naar aanleiding van een betoging in Nizjnij Novgorod. De stad had de oppositiebijeenkomst eerst goedgekeurd, maar later opnieuw illegaal verklaard. 

Ook vanuit de gevangenis riep Navalny nog op tot betogingen. Enkele dagen na zijn arrestatie, op de verjaardag van president Poetin, kwamen in verschillende Russische steden aanhangers van de oppositiepoliticus op straat. Bijna 300 demonstranten werden toen opgepakt.

Presidentskandidaat

Navalny is vastberaden om het tijdens de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar op te nemen tegen Poetin, die hoogstwaarschijnlijk voor een vierde termijn zal gaan. Maar volgens de Russische Kiescommissie mag dat niet, omdat Navalny een gerechtelijke straf heeft gekregen.

Hij werd veroordeeld in enkele fraudeprocessen, die volgens Navalny zelf politiek gemotiveerd zijn. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veegde al twee keer een veroordeling van tafel. Deze week oordeelde het Hof nog dat Rusland Navalny een schadevergoeding moet betalen van 80.000 euro.

In het centrum van Moskou, vlak bij het Kremlin, hingen aanhangers van Navalny vanochtend een spandoek op aan een brug: "Tijd om Poetin te dumpen, tijd om Navalny te verkiezen."

De kans dat Navalny zal kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen lijkt bijzonder klein. Bovendien haalt hij volgens peilingen nauwelijks één procent van de stemmen.

Meest gelezen