Foto Kurt bvba

Vermassen: "Geheim van het onderzoek dreigt wapen tegen de waarheid te worden"

Door het nieuwe onderzoeksspoor naar "De Reus" van de Bende van Nijvel komt er opnieuw beweging in het dossier. Advocaat Jef Vermassen bond de kat de bel aan, begin deze week. "Ik heb bepaalde info, en er is nog meer. Je moet die dingen publiek maken. Maar het geheim van het onderzoek zit daar in de weg", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Dat er een nieuwe onderzoekspiste was rond "De Reus" wist ik inderdaad al geruime tijd. En ik weet nog veel meer dan dat. Want ik ben stilaan de biechtvader geworden voor mensen die dingen weten, maar niets luidop durven zeggen", aldus Vermassen.

"Het geheim van het onderzoek is een smalle koord om op te dansen. Als je informatie lekt, dan riskeer je een gevangenisstraf. Iets wat ik niet wil. En daarnaast heb ik mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook tegenover mijn cliënt David", zegt hij fel.

"Maar vorige week kwam ik te weten dat er met bepaalde informatie niets gedaan werd. Ik kreeg de indruk dat het onderzoek kabbelde, of zelfs aan het uitdoven was. Toen kon ik niet meer zwijgen, en heb ik bepaalde dingen uitgelokt. Als er informatie voorhanden is, dan moet die publiek worden gemaakt aan de samenleving. Ik heb zelf niets gelekt, enkel aan de boom geschud."

"Serieuze vragen over het verloop van het onderzoek"

Dat het onderzoek na de uitspraken van Vermassen - dat hij zelf al weet wie er achter de Bende van Nijvel zit - een tweede adem lijkt te vinden, noemt de advocaat opvallend. "Ik weet dat er na mijn uitspraken nieuwe opzoekingen gedaan zijn. Ik vind het spijtig dat er dan pas actie ondernomen wordt. Ik stel me serieuze vragen over het verloop van het onderzoek. Of dit een doofpotoperatie is? Ik weet het niet."

Het hele dossier moet opnieuw worden bekeken, door een externe profiler met een frisse blik, en liefst in Vlaanderen

Vermassen stelt zich vier concrete vragen over het Bende van Nijvel-dossier. "Ik vraag me oprecht af waarom het onderzoek is overgeheveld naar Wallonië, terwijl het in Vlaanderen goed gevoerd werd? Waarom zijn verschillende mensen in de loop van het onderzoek als verdachten naar voren geschoven? Waarom duurt het allemaal zo lang? En waarom stellen we geen externe profiler aan, die het dossier als buitenstaander met een frisse blik bekijkt? In het dossier-Annick Van Uytsel heeft dat tot een doorbraak geleid", zegt Vermassen.

Dat de media bepaalde informatie publiceren, doet me veel plezier. En dat de familie van de man na zijn getuigenis zo moedig is geweest om die te delen

"We moeten dat dossier opnieuw onafhankelijk durven bekijken, en bij voorkeur in Vlaanderen en niet in Wallonië. Onze samenleving heeft recht op de waarheid. En de slachtoffers zeker. Vergeet niet: dit gaat om het zwaarste misdrijf in ons land, in volle vredestijd", zegt Vermassen.

"Ik ben blij dat de zaak nu een duwtje heeft gekregen, en dat we vooruit kunnen. Het doet me veel plezier dat de media nu bepaalde dingen publiceren. En dat de familie van de man na zijn getuigenis zo moedig is geweest om die informatie te delen. Het geheim van het onderzoek dreigt anders een wapen tegen de waarheid te worden. Het wordt tijd dat we na ruim 30 jaar de volle waarheid kennen."

Meest gelezen