Videospeler inladen...

Vijf voormalige Amerikaanse presidenten halen geld op voor orkaanslachtoffers met benefietconcert

Vijf voormalige Amerikaanse presidenten hebben gisterenavond een benefietconcert georganiseerd in Texas. De opbrengst van de avond gaat naar de getroffen families van de verwoestende orkanen in Texas, Florida, Louisiana, Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Onder meer Lady Gaga gaf een verrassingsoptreden.

Het was sinds 2013 geleden dat de vijf nog levende ex-presidenten van de VS samen naar buiten kwamen. Vader en zoon Bush (Republikeinen) en Jimmy Carter, Bill Clinton en Barack Obama (Democraten) schoven hun politieke verschillen aan de kant en probeerden hun land na verschillende verwoestende stormen vooral te verenigen.

Op Bush senior na, die lijdt aan de ziekte van Parkinson en op het podium verscheen in een rolstoel, namen alle voormalige presidenten het woord. Ze schuwden sneren naar president Trump. Ze riepen de Amerikanen op om eenheid te tonen en slachtoffers van het natuurgeweld te helpen. De voorbije maanden werd de VS achtereenvolgens getroffen door orkanen Harvey, Irma en Maria. "Het hart van Amerika is sterker dan onze problemen, en staat los van iemands ras, religie of politieke voorkeur", aldus Bill Clinton.  

Het benefietconcert werd georganiseerd op de campus van de Texaanse universiteit. Het verrassingsoptreden van Lady Gaga was een van de hoogtepunten van de avond. Verder prijkten verschillende countrysterren op de affiche.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De vijf ex-presidenten voeren al sinds begin september campagne om geld in te zamelen voor de stormslachtoffers in hun land. Die actie heeft volgens de woordvoerder van George Bush senior intussen 31 miljoen dollar opgebracht.

Videoboodschap van Trump

Amerikaans president Donald Trump was zelf niet aanwezig op de benefiet, maar liet zich in de loop van de avond wel horen via een videoboodschap. Hij noemde zijn voorgangers daarin "de meest geweldige dienaars van het Amerikaanse volk". "Want dit prachtige initiatief herinnert ons eraan dat we echt één natie zijn onder het oog van God. Onze waarden en oprechte toewijding naar elkaar toe verenigen ons."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen