Seniorennet

Wat weten we tot nu toe over de man die "De Reus" zou kunnen zijn?

Krijgen we méér dan 30 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel een doorbraak in het dossier? Een ex-rijkswachter die ook lid was van de Groep Diane zou twee jaar geleden op zijn sterfbed bekend hebben dat hij lid was van de Bende. Maar wat weten we tot nu toe over de man die nu naar voren geschoven wordt als "de Reus"? We zetten de feiten voor u op een rij. 

Méér dan 30 jaar geleden is het intussen dat de Bende van Nijvel een resem gewelddadige overvallen pleegde, vooral op warenhuizen. De tol was hoog (28 doden en 20 gewonden), de buit laag. Al die tijd hebben de speurders in het duister getast over wie er achter de Bende zou schuilgaan. Tot er nu misschien dan toch die langverwachte doorbraak zou kunnen zijn. 

Een lang smal gezicht, een grote bril en een snorretje. Decennialang al prijkte de robotfoto van de zogenoemde "Reus van de Bende van Nijvel" op opsporingsaffiches. Wie hij was, daar hadden de speurders het raden naar. Maar twee jaar geleden zou een voormalige rijkswachter én lid van de elite-groep Diane aan zijn broer hebben opgebiecht dat hij de zogenoemde "Reus" van de Bende van Nijvel was. Wat weten we tot nu toe over hem?  

"Mijn broer is de reus"

De man uit Dendermonde die nu naar voren geschoven wordt, was een rijkswachter én lid van de speciale elite-eenheid van de groep Diane. Volgens sommige bronnen zou de man ook verlof hebben gehad op de momenten van de overvallen van de Bende, maar die informatie werd nog niet officieel bevestigd.

Zijn carrière eindigde hij bij de politie van Aalst, vertelt burgemeester Christoph D’Haese: "Bij de politiezone Aalst deed hij regulier politiewerk. Maar we moeten niet naïef zijn: hij zal zijn contacten hebben gehad en gehouden bij de Groep Diane, die vaak informatie kreeg uit eerste hand, informatie die een modale politieman niet krijgt."

De man overleed twee jaar geleden – in 2015 – en zou op zijn sterfbed aan zijn broer hebben verteld dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel – meer uitleg gaf hij niet. Zijn broer klinkt vandaag formeel: "Mijn broer is de “Reus” van de Bende van Nijvel". Hoe hij zijn broer omschrijft? Als "een lieve mens, die hielp waar hij kon". Maar ook als een zware drinker. "Volgens mij kon hij het niet meer aan. Hij heeft zijn hele leven spijt gehad."

Toch gelooft hij niet dat zijn broer dé spilfiguur was van de Bende. "Mijn broer was een soldaat, de generaals die er nog rondlopen, die zouden ze moeten hebben." Hij is ervan overtuigd dat zijn broer altijd van hogerhand beschermd werd bij de rijkswacht. "Als het allemaal uitkomt, zal België te klein zijn."

Aanwijzingen: ja. Harde bewijzen: (nog) niet

Christian De Valkeneer – procureur-generaal in Luik én momenteel hoofd van het onderzoek – bevestigde gisteren dat de bekentenis van de ex-rijkswachter inderdaad één van de sporen is die onderzocht wordt.

Maar stellig zeggen dat de "Reus" nu definitief ontmaskerd is, dat is een brug te ver. "Neen, "de Reus" is door het nieuwe spoor nog niet ontmaskerd. Er zijn aanwijzingen, maar nog geen harde bewijzen", zei De Valkeneer in "De Ochtend". 

Het spoor naar de Groep Diane is niet nieuw overigens. In het verleden werd er al meerdere keren de link gelegd tussen de Bende van Nijvel en de groep Diane en de Staatsveiligheid. Maar tot op de dag van vandaag werd geen enkel lid van de Bende van Nijvel ontmaskerd. 

Niet één reus, maar meerdere?

Of de man effectief "De Reus" was, zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar één van de vragen die nu opgeworpen wordt, is of er maar één reus was. Iets wat ook David Van de Steen opwerpt. Zelf overleefde hij de overval op de Delhaize van Aalst, zijn ouders en zus lieten het leven.

Hij is ervan overtuigd dat de Bende niet één Reus, maar verschillende reuzen had. “Daarom zag "de Reus" in Nijvel er heel anders uit dan "de Reus" in Aalst. Dan krijg je verschillende getuigenissen. Maar één van die reuzen zou inderdaad deze man geweest zijn." Volgens Van de Steen zouden er zelfs bij één enkele overval meerdere reuzen aanwezig zijn geweest, om verwarring te zaaien.