Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldwijd kritiek op benoeming tot WHO goodwill ambassadeur van Mugabe

De benoeming van de President van Zimbabwe, Robert Mugabe, tot goodwill ambassadeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, lokt wereldwijd forse kritiek uit.  

De 93-jarige Mugabe ligt al jaren onder vuur voor schendingen van de mensenrechten en een hoogst autoritaire regeerstijl. De eerste minister van Canada, Justin Trudeau, dacht eerst dat het om een nare aprilgrap ging. De benoeming is in zijn ogen belachelijk en volstrekt onaanvaardbaar. De WHO verantwoordde de benoeming met Mugabe's strijd tegen tabaksgebruik en niet-besmettelijke ziekten. De Verenigde Staten hebben zich bij het Canadese potest aangesloten. "Het vloekt met de VN-idealen van respect voor de mensenrechten en menselijke waardigheid", laat buitenlandse zaken weten. De WHO gaat zijn voornemen opnieuw in overweging nemen.  

Meest gelezen