"Rabot" en "Insyriated" winnen Publieksprijzen op Film Fest Gent

De documentaire "Rabot" en de openingsfilm "Insyriated" hebben de Publieksprijzen gewonnen van het 44e Film Fest Gent. De lijst laureaten kleurt opvallend Belgisch want vrijdag won het Vlaamse speelfilmdebuut "Zagros" van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa ook al de Grand Prix.

"Rabot" vertelt het verhaal van een sociaal woonblok in de Rabot-wijk in Gent dat tegen de vlakte moet. De Gentse cineaste Chistina Vandekerckhove (zie video in tekst) volgde een aantal bewoners tijdens de laatste maanden in de woontoren en maakte een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze westerse samenleving. Het leverde haar de Port of Ghent Publieksprijs op.

De top vijf van de Port of Ghent Publieksprijs wordt verder vervolledigd door "Call me by your name" en "Earth: Een onvergetelijke dag" op een gedeelde tweede plaats, de animatiefilm "De kleine vampier" op de derde plaats, "Three billboards outside Ebbing, Missouri" en "Façades" op een gedeelde vierde plaats en tot slot "Insyriated" op de vijfde plaats.

"Insyriated" is daarmee ook de winnaar van de Canvas Publieksprijs. De zender selecteerde uit het volledige festivalprogramma vooraf vijf films, waarbij Philippe Van Leeuws internationaal bekroonde drama van die vijf het hoogst scoorde in de publieksprijsstemming. "Insyriated" zal hierdoor door Canvas aangekocht worden voor uitzending.

De 44e editie van Film Fest Gent lokte opnieuw ongeveer 100.000 bezoekers. Opmerkelijk is volgens de organisatie de toenemende verjonging van het publiek.

Meest gelezen