Video player inladen...

"Zet 75-jarige Joe Biden als tegenkandidaat tegen Donald Trump, met Michelle Obama als running mate"

Voormalig VS-ambassadeur in ons land en Democraat Howard Gutman denkt dat enkel Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, huidig president Donald Trump kan verslaan bij de volgende verkiezingen.

De Democraten hebben de verkiezing van de Republikein Donald Trump vorig jaar enkel aan zichzelf te danken, zo zei Howard Gutman vanavond in "De afspraak" op Canvas. Trump kreeg slechts 24% van de kiesgerechtigde Amerikanen achter zich en 45,9% van diegenen die ook gaan stemmen zijn. Ter vergelijking: in 2012 verloor de Republikein Mitt Romney de verkiezingen met 47% van de stemmen.

Trump heeft de verkiezingen van vorig jaar niet gewonnen, maar Hillary Clinton heeft ze verloren omdat ze te zeer gehaat werd door een groot deel van de Amerikanen, aldus Gutman. De andere Democraten hebben zichzelf dan weer buitenspel geplaatst door de linkse Bernie Sanders achterna te hollen en ze doen dat nog steeds. Die is veel te links voor Amerika en de kandidaat van de rechtervleugel van de Democraten, gouverneur Terry McAuliffe van Virginia, is dan weer te nauw verweven met Clinton.

Als de Democraten niet oppassen, dreigen ze dus de volgende verkiezingen opnieuw te verliezen aan Trump, ongeacht wat die doet. Gutman ziet twee mogelijkheden om Trump te verslaan: Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, gelinkt aan senator Kamala Harris uit Californië of aan voormalig first lady Michelle Obama. Vooral dat laatste team draagt zijn voorkeur weg: zet een 75-jarige blanke man uit het noodoosten zoals Biden samen met een jonge, populaire zwarte vrouw zoals Michelle Obama en je wint.

"Trump doet niks, hij zegt enkel dingen"

Howard Gutman maakt zich ook niet echt druk over het beleid van president Trump. Die doet niks en roept of twittert enkel. Het echte beleid wordt gevoerd door zijn staf zoals nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster, stafchef John Kelly of minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Zij bepalen wat de VS gaan doen, denkt Gutman.

Een afzetting van Trump is nog niet aan de orde, vermoedt hij. Wel zouden de onderzoekers van de betrokkenheid van Rusland bij de verkiezingen van vorig jaar de twee topverdachten Michael Flynn en Paul Manafort in het nauw kunnen drijven. In ruil voor het afkopen van hun betrokkenheid zouden die informatie kunnen vrijgeven over president Trump zelf, maar die kan op zijn beurt hen gratie verlenen.

Als hij dat doet, zouden veel Republikeinen vinden dat het genoeg geweest is en dat Trump moet opstappen. Zo ver zijn we nog niet, denkt Gutman, want Trump trekt zich niets aan van het establishment en drijft op een grote groep mensen die aangetrokken worden door zijn populistische boodschap. Als hij die doelgroep kan blijven bekoren, kan hij -zelfs met minder stemmen- ook de volgende verkiezingen winnen, zegt Gutman nog.