Videospeler inladen...

"Hou rekening met inbrekers tijdens bouw of renovatie"

Elke dag zijn meer dan 150 Belgen het slachtoffer van een inbraak.  Tijdens de nationale actiedag '1 dag niet', wil de politie en overheid mensen bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. Dit jaar zet men extra in op jonge mensen die voor het eerst een woning bouwen of renoveren. 

In 2016 werden er 55.689 woninginbraken in ons land geregisteerd, dat zijn er zo'n 150 per dag. Hoewel het aantal inbraken ten opzichte van 2015 met 17 procent afneemt, blijft het onveiligheidsgevoel groot. Met de  nationale actiedag '1 dag niet',  wil de politie en overheid samen met de burgers de handen in elkaar slaan om de buurt veiliger te maken. 

"Het belangrijk dat de burger nadenkt over welke gewoontes hij heeft wanneer hij zijn woning verlaat", zegt Leen Cortebeeck, projectverantwoordelijke van '1 dag niet'. Zo stel je best de vraag of je je woning goed hebt afgesloten. Ook de buren inschakelen om een oogje in het zeil te houden tijdens een langere periode van huis, is een goede preventiemaatregel. 

Dit jaar zet de actie extra in op personen die voor het eerst bouwen of renoveren. "Het moment van de renovatie, de bouw of intrek in een nieuwe woning is de ideale gelegenheid om na te denken over beveiliging en passende preventiemaatregelen die genomen kunnen worden", zegt Pierre Thomas, Directeur Lokale Integrale Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken. 

Om je hierin te begeleiden kan je je gratis laten bijstaan door een diefstalpreventieadviseur. "Het kost misschien nog iets meer dan het voorzien budget, maar als het vooraf ingewerkt is het degelijker. Als we achteraf moeten aanraden om opzetsloten te plaatsen, dan is dat soms wel een pleister op een houten been", zegt Marleen Coppens, diefstalpreventieadviseur bij de Politiezone Montgomery. 

Meest gelezen