Foto Michiel Devijver
All rights reserved

Adriaan Debergh wint wedstrijd van Bring Your Own Beamer en verovert plek op Lichtfestival

Adrian Debergh heeft de wedstrijd videomapping in het kader van Bring Your Own Beamer in Gent gewonnen. Dat meldt het stadsbestuur. De jonge kunstenaar mag zijn werk nu aan het brede publiek voorstellen tijdens het komende Lichtfestival.

Maak een lichtprojectie in 3D voor een gigantische abstracte boom in hout met tal van schuine vlakken: dat was de opdracht voor 10 kunstenaars die vrijdag aan de wedstrijd videomapping in het kader van Bring Your Own Beamer in Gent hebben deelgenomen.

De jury koos Adriaan Debergh (25) uiteindelijk tot winnaar. "Ik heb een projectie gemaakt op basis van steampunk", vertelt hij aan VRT NWS. "Dat is een subgenre van de sciencefiction met veel industriële elementen in, zoals radertjes en pompen. De beelden stonden in een nauwe relatie met elektronische muziek die ik tijdens de projectie speelde."

Net als de andere kandidaten kreeg Debergh alle vrijheid voor zijn ontwerp. "Op voorhand kregen we enkel te horen dat we een projectie voor een boom moesten maken en dat die niet langer dan 6 minuten mocht duren."

(Lees voort onder foto)

Foto Michiel Devijver
All rights reserved

Als beloning mag Debergh zijn creatie aan het brede publiek voorstellen tijdens het komende Lichtfestival dat van 31 januari tot en met 4 februari in Gent plaatsvindt. "Ik ben van plan mijn projectie verder uit te werken. Nu belichtte ik slechts 1 kant van de boom met 1 enkele beamer. Het is de bedoeling de hele boom te belichten. Ik wil ook meer details aan mijn ontwerp toevoegen."

Debergh woont in Gent en studeerde grafische en digitale media. "Deze projectie is uit mijn eindwerk gegroeid", zegt hij. "Het is mijn droom om dit ook professioneel te gaan doen."

Bring Your Own Beamer was dit jaar al aan zijn derde editie toe. Die vond plaats in NEST in de voormalige stadsbibliotheek. Het evenement staat bekend als de jaarlijkse hoogmis van het digitale en visuele experiment.

Meest gelezen