Britse minister: "Britse IS-strijders moeten gedood worden"

De enige manier om met Britse IS-strijders om te gaan is "in bijna alle gevallen" door hen te doden. Dat heeft de Britse minister voor minister voor Internationale Ontwikkeling Rory Stewart gezegd. 

Stewart stelde dat Britse IS-strijders geloven in een "extreem hatelijke doctrine" en hun trouw aan de Britse staat hebben afgezworen. Ze mogen dan ook worden gedood omwille van het "ernstige gevaar" dat ze vormen voor de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk, aldus de minister. 

"We moeten onder ogen zien dat die mensen een ernstig gevaar vormen voor ons, en jammer genoeg is de enige manier om met hen om te gaan, in bijna alle gevallen, door hen te doden", bevestigde Stewart op BBC Radio. 

Stewart deed de uitspraken nadat Brett McGurk, een Amerikaanse afgevaardigde van de internationale coalitie onder leiding van de VS, had gesteld dat het zijn taak was om te verzekeren dat iedere buitenlandse strijder in Syrië daar sterft. 

Volgens een woordvoerder van de regering zijn Stewarts uitspraken in lijn met het standpunt dat minister van Defensie Sir Michael Fallon onlangs heeft uiteengezet. Fallon stelde dat Britse IS-strijders in Syrië zichzelf tot een "legitiem doelwit" hadden gemaakt en dat ze wel eens zouden kunnen eindigen "aan het verkeerde eind van een raket". 

In totaal zijn naar schatting 850 Britse burgers vertrokken naar Syrië, om er te strijden voor terreurgroep IS.

Meest gelezen