Burgers in Noord-Italië kiezen massaal voor meer zelfbestuur

De kiezers van twee welvarende regio's in het noorden van Italië willen meer zeggenschap over hun belastingen, onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Maar de referenda in Lombardije en Veneto zijn ook een signaal voor de volgende parlementsverkiezingen. 

De twee referenda waren wettelijke, niet-bindende volksraadplegingen. De plaatselijke besturen van de regio's Lombardije en Veneto willen geen onafhankelijkheid, zoals in Catalonië. Maar ze willen vooral meer zelf beslissen over wat er met hun belastinggeld gebeurt. Ook willen ze onderwijs, gezondheidszorg en cultuur uit de macht van Rome halen. De twee regio's worden bestuurd door de rechtse separatistische partij Lega Nord. 

in Lombardije, met de economische pool Milaan, haalde het ja-kamp 95,3 procent van de stemmen. De opkomst bedroeg 39 procent.  Vooral in de steden kwam er minder volk opdagen. In Veneto trok bijna 57 procent naar de stembus, en het resultaat was er nog meer uitgesproken. 98,1 procent van de burgers sprak zich uit voor meer autonomie. "Voor ons Veneto begint een nieuw verhaal", zei de regionale president Luca Zaia. Hij en zijn ambtsgenoot Maroni van Lombardije, willen snel gaan onderhandelen met de Italiaanse premier Gentiloni.

Tijdstip goed gekozen

Volgens correspondente Andrea Vreede is het tijdstip van de referenda goed gekozen. "Lega Nord wilde er een sterkere onderhandelingspositie mee afdwingen in Rome, en dat is haar ook gelukt. Bovendien heeft het de aandacht naar de regio's getrokken, en dat is belangrijk omdat het mandaat van het huidige Italiaanse parlement bijna is verstreken.  Dat betekent dat Italië in het voorjaar naar nieuwe verkiezingen gaat, en dat alles waarmee je als partij goed scoort, is meegenomen. "

Meest gelezen