Calvo: "Tegen 2025 rond 25 procent halen, kan zeker"

Kamerlid Kristof Calvo gelooft dat zijn partij, Groen, binnen afzienbare tijd kan doorgroeien tot 25 procent. Dat zegt hij in een dubbelinterview met zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet met De Standaard.

"Tegen 2025 rond de 25 procent halen, kan dus zeker", zegt Calvo. Rond die tijd een groene premier is volgens hem ook perfect mogelijk. Als de recente peilingen ook realiteit worden, mogen de groenen op een bonus rekenen bij de volgende verkiezingen. Eind 2018 staan de lokale verkiezingen geprogrammeerd, maar minder dan een jaar later volgen al de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. Zonder "accidents de parcours" vallen al die stembusslagen in 2024 samen.

"2019 moet voor ons worden wat 2009 was voor de N-VA. De stap zetten van een kleine naar een middelgrote partij. Stevige dubbele cijfers, dus", aldus Calvo. "Ik geloof dat een groene partij op lange termijn een grote partij kan zijn. Klimaat is voor deze eeuw wat de sociale zekerheid voor de vorige betekende. Tegen 2025 rond de 25 procent halen, kan dus zeker."

Voor het premierschap komt 2019 volgens Calvo nog te vroeg, "maar een groene premier kan in 2025 perfect", zegt hij. "Waar ik dan zal zijn, weet ik niet. Ik heb zelfs nog niet beslist wat ik in 2018 en 2019 zal doen."

Verkiezingen winnen is niet het belangrijkste. "Als je op een bepaald moment de kans krijgt om een deel van je programma te verwezenlijken, dan doe je dat." Dat betekent niet dat de groenen zich "fundamentalistisch" gaan opstellen. "Als ik geen compromissen zou kunnen maken, had zich dat in mijn carrière al eerder gewroken", zegt Jean-Marc Nollet.  

Meest gelezen