Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Cambodjaanse premier wil oppositiepartij ontbinden

De Cambodjaanse premier Hun Sen zei tijdens een speech eerder vandaag dat hij de belangrijkste oppositiepartij wil ontbinden. Het is de zoveelste stap in zijn strijd tegen de oppositie naar aanloop van de verkiezingen volgend jaar. Hun Sen is al 32 jaar aan de macht, maar wil daar nog enkele jaren aan toevoegen. 

Vandaag wordt in Cambodja het vredesakkoord van Parijs uit 1991 herdacht, dat het land op termijn tot een meervoudige democratie omvormde. Op de herdenkingsviering vandaag zei Cambodjaans premier Hun Sen dat de belangrijkste oppositiepartij, de Cambodia National Rescue Party (CNRP) ontbonden zal worden. 

“Omdat ze vredesakkoorden van Parrijs niet hebben gerespecteerd, zal de politieke partij in de toekomst ontbonden worden, dat is een feit”, alsdyus Hun Sen. De oppositieleider, Kem Sokha, werd in september al gearresteerd op beschuldiging van verraad. Volgens Hun Sen zou hij samen met de Verenigde Staten geprobeerd hebben om de Cambodjaanse regering omver te werpen. 

De Cambodjaanse premier Hun Sen is al 32 jaar aan de macht en dat maakt van hem de langst regerende eerste minister ter wereld. Hij is bovendien niet van plan af te treden. Zijn regeringspartij deed er het afgelopen jaar alles aan om de oppositie monddood te maken naar aanloop van de parlementsverkiezingen volgend jaar. Er werden al meer dan twinitg oppositieleden en critici opgepakt, vele anderen zijn naar het buitenland gevlucht. Ook de vrije pers en mensenrechtenorganisaties moeten het ontgelden, zo werd de onafhankelijke krant The Cambodia Daily na 24 jaar gesloten. 

Meer dan 50 mensenrechtengroepen hebben de landen die het vredesakkoord in 1991 ondertekend hebben gevraagd om zo snel mogelijk in te grijpen. Veel Westerse donoren veroordelen de situatie in Cambodja, maar Cambodja's belangrijkste economische partner China liet weten dat ze de premier Hun Sen steunen. 

Meest gelezen