Colombiaanse president Santos gaat de strijd aan met gewapende drugsbendes

De Colombiaanse president Santos heeft aangekondigd dat hij een speciale eenheid zal oprichten om een einde te maken aan de reeks gewelddadige incidenten in Tumaco. De regio dient als draaischijf voor de internationale drugshandel en verschillende gewapende drugsbendes vechten er tegen elkaar om het gebied onder controle te krijgen. 

De Colombiaanse president Santos heeft aangekondigd dat het een interventie plant in de gemeente Tumaco, gelegen aan de Pacifische kunst. Het gebied is het epicentrum geworden van een oorlog tussen 12 gewapende groeperingen die het gebied onder controle willen krijgen. De inzet is de lucratieve handel in cocaïne. Tumaco kent de dichtste concentratie cocaplantages van het land en is erg strategisch gelegen om de cocaïne te exporteren naar de Verenigde Staten.

De machtsstrijd in Tumaco heeft al aan heel wat mensen het leven gekost, onder wie verschillende sociale leiders, cocaboeren en burgers. Daarom heeft president Santos nu beslist een speciale eenheid op te richten controle te krijgen over het gehele territorium. De speciale eenheid zou bestaan uit 4000 leden van het leger en 2500 van de politie. Santos zal samen met zijn vicepresident Oscar Naranjo naar de regio afreizen om de nieuwe operaties te coördineren.

Kwetsbare vrede

Het is intussen een jaar geleden dat de Colombiaanse overheid en de FARC, acroniem voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, een vredesakkoord ondertekenden om een einde te maken aan een oorlog die meer dan vijfitg jaar duurde, aan 230.000 mensen het leven kostte en duizenden op de vlucht liet slaan. Een belangrijke stap voor de vrede was de ontwapening van de FARC en de oprichting van de gelijknamige politieke partij waarmee ze hun politieke agenda nu via het formele politieke toneel kunnen waarmaken.  

Maar de vrede is kwetsbaar en het gevaar loert om de hoek. De FARC heeft zich als guerrillabeweging zo lang staande kunnen houden omdat het zich inliet met de lucratieve drugshandel. De groep was dan ook vooral actief in afgelegen rurale gebieden waar de staat zo goed als afwezig was. Nu ze zich uit die gebieden terug getrokken hebben, staan andere gewapende groepen te popelen om de drugshandel over te nemen. 

De Colombiaanse autoriteiten staan dus voor de grote uitdaging om de bloeiende drugshandel en opkomst van nieuwe gewapende groepen tegen te houden. Dat dit niet altijd even vlot verloopt, illustreert de moord op zes cocaboeren door de Colombiaanse politie in Tumaco vorige maand. De Colombiaanse staat wil de drugshandel aan banden leggen door lokale cocaboeren de mogelijkheid te bieden hun coca plantages vrijwillig te vernietigen. Zij die dit doen krijgen een compensatie, zij die weigeren worden hardhandig gedwongen dit te doen. Maar de compensaties laten op zich wachten dus velen bevinden zich tussen twee vuren: extreme armoede of illegaal coca kweken.

Het Colombiaanse leger vernietigt cocaplantages in Tumaco

Meest gelezen