Videospeler inladen...

De crematie van de Thaise koning Bhumibol Rama IX, stap voor stap

Donderdag om half een 's middags onze tijd zal de nieuwe Thaise koning Maha Vajiralongkorn het enorme vergulde monument aansteken waarin het lichaam van zijn vorig jaar overleden vader Bhumibol ligt opgebaard.

Videospeler inladen...

Er worden meer dan een half miljoen Thais verwacht voor wat wellicht één van de meest opmerkelijke ceremonies van de voorbije eeuw zal zijn. De politie heeft 80.000 veiligheidsagenten klaar om alles in goede banen te leiden. Op tal van plaatsen in Bangkok en andere steden staan grote schermen opgesteld, waar mensen de crematie kunnen volgen.

Koning Bhumibol of Rama IX -de negende koning van de Chakri-dynastie- is iets meer dan een jaar geleden overleden. Al die tijd is er met man en macht gewerkt aan het unieke "crematiemonument" in verguld sandelhout, vlakbij het koninklijk paleis in de hoofdstad Bangkok. De ceremonie duurt in totaal vijf dagen, de crematie zelf vindt plaats op de tweede dag. De vorige crematie van een koning dateert van 1946 toen koning Mahidol of Rama VIII, de broer van Bhumibol, overleed.

Vijf dagen afscheid van "vader van alle Thais"

  • De plechtigheden beginnen woensdag 25 oktober om 17.30 uur in de namiddag Thaise tijd (12.30 's middags hier bij ons) met een afscheidsceremonie in de grote troonzaal in het vlakbij gelegen koninklijke paleis in het centrum van Bangkok en een nachtwake met boeddhistische monniken. Dat is uiteraard niet toegankelijk voor het grote publiek.
  • Op donderdag 26 oktober zullen om 7 uur 's ochtends de koninklijke urn en de kist met het lichaam van de koning op een koets uit het paleis weggereden worden naar een tempel vlakbij en nadien naar het crematiemonument. Om 22 uur lokale tijd (17 uur Belgische tijd) zal koning het vuur worden aangestoken aan het crematiemonument. De crematie zelf zal de hele nacht duren.
  • Vrijdagochtend 27 oktober om 7 uur 's ochtends zullen de as en de resten van de koning worden verzameld en bijeengebracht in de koninklijke urn. Die wordt vanaf 10 uur met een parade naar het paleis gebracht.
  • Op zaterdagnamiddag 28 oktober om 17.30 uur vindt in de grote troonzaal van het paleis een ceremonie plaats rond de koninklijke urn.
  • Op zondag 29 oktober wordt de urn in het paleis om 10 uur bijgezet bij de urnen van de vorige acht koningen van de Chakri-dynastie. Om 17.30 uur in de namiddag is er een processie met koninklijke as naar twee boeddhistische tempels vlakbij het paleis die de overleden koning nauw aan het hart lagen: de Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram en de Wat Bowonniwet Vihara.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De terugkeer naar de hemel"

Thailand is voor meer dan 90% een boeddhistisch land, maar dat neemt niet weg dat er enorm veel hindoe-tradities binnengeslopen zijn, onder meer door invloeden van het Khmer-rijk in het naburige Cambodja. Dat toont zich in de bijna goddelijke verering van de koning in Thailand.

Het prachtige monument van verguld hout (foto bovenaan) waarin koning Bhumibol gecremeerd wordt -de Phra Meru Mas- is gebouwd in typisch verfijnde Thaise stijl, maar de structuur met de vijf grote pagodes doet denken aan de stenen tempel van Angkor Wat in Cambodja, ook een koningsmonument overigens. .

Het symboliseert de kosmos en de hoogste paviljoen in het midden -53 meter hoog- staat voor Meru of Sumeru, de heilige berg die voor hindoes en boeddhisten de centrale as van het universum is, met daarrond de vier continenten en de oceaan, erboven de hemel en eronder de hel. Net zoals in het hindoe-principe van "devaraja" of god-koning" beschouwen de boeddhistische Thais de koning als "Narayana", een andere naam voor de hindoe-god Vishnu die uit de hemel neerdaalt ("avatara") om veiligheid en vrede op aarde te brengen en die na zijn dood terugkeert naar de berg Sumeru, de hemel.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen