De robotfoto's van de Bende van Nijvel ontleed

De robotfoto’s van de Bende van Nijvel: de gele affiche uit 1997 is waarschijnlijk in het collectieve geheugen gegrift. Het land werd gemobiliseerd in een poging om het mysterie dat rond de Bende van Nijvel hangt, op te klaren. Wie stond er toen op die affiche? We geven een overzicht. 

1. De REUS

De man waar het dit weekend allemaal om draaide, is de zogenoemde "Reus" van de Bende van Nijvel - of nummer 19 op de robotaffiche. Hij kreeg die naam door zijn grootte. Hij werd gelinkt aan de overvallen in Overijse en Eigenbrakel in 1985 - maar tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk of er één of meerdere reuzen figureerden in de bende - zo werden onder andere robotfoto 8, 12, 10 en 14  in het verleden al eens de "Reus" genoemd. 

Zijn beschrijving? Een man van 30 à 35 jaar oud, die 1m90 groot was en slank gebouwd. Hij zou voornamelijk verantwoordelijk geweest zijn voor het verzamelen van de buit. Een detail? Hij droeg een machinegeweer.

2. De OUDE

De "Oude" of nummer 23 op de affiche van de Bende van Nijvel. Ook hij wordt aan de tweede golf van de overvallen gelinkt. Hij was iets ouder dan de rest - vandaar de bijnaam -: 40 à 45 jaar oud. 

Zijn beschrijving: 1m75 à 1m80 groot en eerder zwaar gebouwd. Hij zou de wacht hebben gehouden tijdens de overvallen in Eigenbrakel en Overijse en zou chauffeur gespeeld hebben.

3. De KILLER

De derde meest bekende kop op de affiche is die van de zogenoemde "Killer" of nummer 4 van de affiche. Ook zijn bijnaam is treffend gekozen: hij zou de rol van leider, gijzelnemer en doder gehad hebben. En ook hij wordt gelinkt aan de overvallen in 1985. Zijn beschrijving? 30 à 35 jaar oud en 1m80 à 1m85 groot. 

Maar ook hier overheerst de twijfel. Er zouden meerdere robotfoto's van de "Killer" circuleren - of toch alleszins tekeningen die er heel hard op lijken.

In een latere poging om het collectieve geheugen van de mensen te doen opfrissen, heeft de politie een reconstructie gehouden waarbij de foto's geprojecteerd werden op enkele gestalten - inclusief wapens. Zo konden mensen zich visualiseren hoe groot de daders er ongeveer moesten uitzien.

4. Nummer 17

Ook nummer 17 hangt op de bekende gele affiche. De man op de robotfoto zou betrokken geweest zijn bij een diefstal van een auto die later door de bende gebruikt werd. Hij zou tussen de 25 en 30 jaar oud zijn en 1m70 à 1m75 groot. Opvallende details waren zijn snor en zijn bril.

5. Nummer 21

Dit zou één van de daders van de bloedigste aanslag van de Bende kunnen zijn - die van Aalst in 1985. Ook hij werd toen rond de 30 geschat, maar opvallend was de vlek op zijn gezicht en zijn krullende zwarte haar. 

Dit zijn niet de enige robottekeningen die circuleren. Er zijn er meerdere - zeker van tijdens de eerste golf van de overvallen. Daar zijn weinig details van bekend. We geven ze hieronder nog even mee.

Nummer 8

Nummer 9

Nummer 9 bis

Nummer 12

Nummer 14

Nummer 15

Nummer 16

Nummer 18

Nummer 20

Bronvermelding: http://bendevannijvel.com/

Meest gelezen