Delhaize looft nog steeds 250.000 euro uit voor cruciale tip over Bende van Nijvel

Dertig jaar geleden beloofde de winkelketen al dat de tipgever die voor een doorbraak zou zorgen, 10 miljoen Belgische Frank zou krijgen. "Die belofte geldt vandaag nog steeds", zegt woordvoerder van Delhaize Roel Dekelver.

De bende van Nijvel overviel in de jaren 80 verschillende supermarkten van Delhaize in ons land. Het gaat onder meer om de supermarkten in Genval, Ukkel, Beersel, Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Die laatste was de dodelijkste aanslag, 8 mensen kwamen om.

Wat gebeurt er met de tips?

"In de loop der jaren hebben we al verschillende tips binnengekregen. Vooral als de Bende van Nijvel opnieuw in de actualiteit zit, krijgen we vaak enkele mails of tips binnen. Die hebben we telkens doorgestuurd naar het parket dat het onderzoek voert. Maar voorlopig is er dus nog geen enkele tip die als een doorbraak is gedefinieerd."

Wat als de laatste tip over De Reus cruciaal blijkt?

Het is de broer van de vermeende 'de Reus' die bevestigt dat de ex-rijkswachter twee jaar geleden op zijn sterfbed bekende dat hij de man was die "de Reus van de Bende van Nijvel" genoemd wordt. Heeft hij nu recht op 250.000 euro? "Dit is een heel hypothetische vraag waar ik niet op ga antwoorden", zegt Dekelver. "Wij staan in nauw contact met het parket, dat de zaak onderzoekt. Het parket beslist zélf of iets al dan niet als een doorbraak gedefinieerd kan worden. Dat is niet de taak van Delhaize. In ieder geval staat tot op vandaag de som nog ter beschikking voor de gouden tip."

Er werken zelfs vandaag nog mensen bij Delhaize die destijds aanwezig waren. Die proberen we zoveel als mogelijk te ondersteunen. 

"Het is duidelijk dat we sterk betrokken partij zijn bij de zaak. Het is nog altijd een groot trauma, waar we nog elke dag aan denken.", zegt woordvoerder van Delhaize Roel Dekelver. "Er werken zelfs vandaag nog mensen bij Delhaize die destijds aanwezig waren. Die proberen we zoveel als mogelijk te ondersteunen. Zelfs vandaag kan iedereen die ondersteuning nodig heeft, om een psychologische assistent vragen om te praten. Zeker voor werknemers in de winkels waar de feiten zich hebben afgespeeld, is het nog een trauma."

Meest gelezen