Belga

Docent Howest krijgt zes maanden cel voor ongewenst seksueel gedrag

Een docent van de hogeschool Howest in Kortrijk, krijgt een celstraf van zes maanden voor ongewenst seksueel gedrag en aanranding.  Vier jonge assistenten hadden een klacht ingediend, telkens na een studiereis met de docent. 

Het gaat om een 52-jarige man uit Kortrijk die in 2012 hoofdlector was van de vakwerkgroep industriële automatisatie aan de Kortrijkse hogeschool Howest, die deel uitmaakt van de UGent. Vier jonge mannen dienden een klacht in tegen hem, telkens na een werkbezoek in het buitenland, met overnachting op hotel. 

Naakt in hetzelfde bed

De vier assistenten hadden allemaal een gelijkaardig verhaal. Eens aangekomen in het hotel, bleek telkens dat er maar één kamer beschikbaar was, met één bed. En toen ze gingen slapen, zei de docent telkens dat hij de gewoonte had om naakt in bed te liggen. Hij kwam ook binnen in de badkamer toen de assistenten onder de douche stonden. 

Zes maanden cel

De docent gaf toe dat hij excentrieke kantjes had, maar ontkent dat er een seksueel motief was. Hij zei ook dat het om een afrekening zou gaan van zijn collega's op de universiteit.

De rechtbank van Kortrijk volgde deze redenering niet. "De feiten geven blijk van een manifest gebrek aan normbesef en zelfbeheersing, alsook aan respect voor andermans fysieke, psychische en seksuele integriteit", klonk het.  De rechtbank veroordeelde hem dan ook voor ongewenst seksueel gedrag en aanranding. Dat gebeurde wel maar in één van de vier dossiers. De klachten van de drie anderen zijn namelijk al verjaard. De man kreeg een effectieve gevangenisstraf van zes maanden en moet een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en aan de UGent.

De man werd in de loop van het gerechtelijk onderzoek geschorst door de UGent, die zich ook burgerlijke partij stelde omdat ze imagoschade leed. Hij kreeg ook een contactverbod met studenten en collega's.

Meest gelezen