EU-inspecteurs vallen nu ook bij VW en Daimler binnen

Inspecteurs van de Europese Commissie zijn vandaag binnengevallen bij Volkswagen, Audi en Daimler.

De inspecties vonden plaats vanwege een onderzoek naar een mogelijk kartel van Duitse automakers. Het zou gaan om BMW, Daimler, Volkswagen en VW-dochters Audi en Porsche.

Vrijdag viel de Europese mededingingswaakhond ook al binnen op het hoofdkantoor van BMW in München. De controles werden in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten uitgevoerd, volgens een verklaring van de commissie. Maar de commissie noemde de bedrijven niet bij naam.

Daimler, het moederbedrijf van onder andere Mercedes, heeft de inval in Stuttgart bevestigd. Een woordvoerder van VW, dat op de
hoofdvestiging in Wolfsburg bezoek uit Brussel kreeg, zei tegen het Duitse persbureau DPA dat het om een aangekondigde controle ging. De inspecteurs gingen ook langs bij Audi in Ingolstadt, bevestigt de woordvoerder.

In juli meldde Der Spiegel, een invloedrijk Duits weekblad, dat de commissie in de zomer van 2016 informatie heeft gekregen over het bestaan van het kartel. De automakers zouden sinds 1990 informatie over modellen, kosten en leveranciers uitgewisseld hebben.

Volkswagen en Daimler zouden dit zelf in Brussel opgebiecht hebben. Volgens het weekblad veronderstelden ze dat de zaak tòch ontdekt zou worden. Klokkenluiders krijgen een korting op de boete als de commissie zou oordelen dat de EU-regels overtreden werden.

De invallen zijn een eerste stap in een onderzoek naar verdachte handelspraktijken, aldus de commissie. Zij betekenen niet dat de geïnspecteerde bedrijven bij voorbaat schuldig zijn.

Meest gelezen