Belga

Vruchtbaarheidsexpert De Sutter daagt de langstzittende burgemeester van Vlaanderen uit

Petra De Sutter, professor en fertiliteitsarts aan de universiteit van Gent, gooit zich op de gemeentepolitiek. Ze gaat de lijst van Groen trekken bij de gemeenteraads­verkiezingen in de Oost-Vlaamse gemeente Horebeke.

Daarmee krijgt de langstzittende burgemeester van Vlaanderen, Joseph Browaeys (Volksbelangen), een bekende uitdager bij de verkiezingen. Browaeys is al sinds 1977 burgemeester in Horebeke en heeft er nooit veel concurrentie gehad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kwam de oppositiepartij SAMEN, een kartel van CD&V, SP.A en Groen zelfs niet op. Alleen N-VA diende een lijst in,  waardoor er toch gemeenteraads­verkiezingen plaatsvonden.

Nu komt dus ook Groen met een eigen lijst op in Horebeke. Lijsttrekker Petra De Sutter is al politiek actief in de partij als senator. Ze houdt zich onder meer bezig met thema's als gendergelijkheid en holebi-rechten.

Einde van academische carrière?

De Sutter is zelfs bereid om haar academische carrière naar de achtergrond te verschuiven en helemaal voor de politiek te gaan. "Ik heb echt de ambitie om in de politiek verder te gaan, " zegt De Sutter bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Eventueel moet ik sterk minderen aan de universiteit of zelfs stoppen. Ik ben iemand die gewend is om heel hard te werken, dus dat schrikt mij helemaal niet af."

Meest gelezen