Gentse politie laat dronken fietser meteen 1.260 euro boete betalen

De Gentse politie heeft afgelopen weekend een fietser die te veel gedronken had meteen 1.260 euro boete laten betalen. "Aangezien het ging om iemand met een buitenlandse nationaliteit, moest hij het bedrag meteen betalen."

De Gentse politie voerde afgelopen zaterdag tussen 5.30 en 8 uur een controle uit op het Sint-Annaplein in Gent. "Op een tijdstip dat sommigen slaapdronken naar de bakker sloffen, kruipen anderen beschonken achter het stuur van hun wagen", zegt de lokale politie. "Er werden 136 bestuurders gecontroleerd, 14 hadden een glaasje te veel op. Er werden twee rijbewijzen ingetrokken voor 15 dagen."

Ook drie fietsers bliezen positief. "Eén fietser blies zelfs een waarde van 2,18 promille. Aangezien het om iemand met een buitenlandse nationaliteit ging, moest die meteen de boete van 1.260 euro betalen. Ook fietsers die dronken achter het stuur kruipen, riskeren een boete en tijdelijke intrekking van het rijbewijs (of bij gebrek daaraan: de fiets, nvdr.)", zegt de politie. De man betaalde de boete via de draagbare betaalterminal van de lokale politie.

Een bestuurder met een woonplaats of vaste verblijfplaats in België kan zo'n hoge boete niet voorgesteld krijgen. Vanaf een alcoholgehalte van 0,50 mg/l UAL (uitgeademde alveolaire lucht) of 1,15 promille krijgt die geen onmiddellijke inning meer, maar handelt het parket de zaak later af of wordt de overtreder voor de rechtbank gedagvaard.

Meest gelezen