AFP

Het geheim van het geluk volgens Albert Einstein

Morgen worden in Jeruzalem twee korte notities van Albert Einstein geveild. Daarin geeft hij zijn geheim voor een gelukkig leven prijs. Hij schreef de nota's in 1922, op papier van een hotel in Tokyo. Een jaar eerder had hij de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen. 

Albert Einstein verbleef in november 1922 in het Imperial Hotel in Tokyo. Een koerier had net voor hem een brief afgeleverd, en Einstein wilde hem daarvoor een fooi geven. Maar naar verluidt weigerde de koerier dat, want naar Japanse gewoonte was dat erg ongepast. Of misschien had Einstein op dat  moment geen kleingeld bij de hand. Maar hij wilde de koerier wel iets geven.

Een rustig en bescheiden leven brengt meer vreugde dan de jacht op succes.

Daarop schreef Einstein op hotelpapier het volgende: "Een rustig en bescheiden leven brengt meer vreugde dan de jacht op succes, die voortdurende onrust met zich meebrengt". Op een tweede stukje papier schreef hij, eveneens in het Duits, "Waar een wil is, is een weg",  het motto dat aan Lenin toegeschreven wordt.

Hij gaf de twee briefjes aan de koerier met de mededeling: "Met een beetje geluk worden deze notities veel meer waard dan een gewone fooi."

Belga

De notities van 95 jaar geleden hebben geen enkele wetenschappelijke waarde, maar zeggen wel iets  over de denkwereld van de beroemde atoomgeleerde die ook de relativiteitstheorie bedacht. Ze worden morgen samen met andere memorabilia van Einstein te koop aangeboden op een veiling in Jeruzalem. 

Meest gelezen