Videospeler inladen...

Hoofd onderzoek: "Verdachte was niet aanwezig op zijn werk tijdens tweede golf overvallen Bende van Nijvel"

De man die nu naar voren geschoven wordt als "De Reus" van de Bende van Nijvel was niet aanwezig op zijn werk op de dagen dat de Bende van Nijvel toesloeg in 1985. Dat bevestigt de procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer, die het onderzoek naar de Bende momenteel leidt aan VRT NWS. "Bij de tweede golf van overvallen was de verdachte elke keer afwezig van het werk."

Het dossier tegen de ex-rijkswachter die "De Reus" van de Bende van Nijvel zou kunnen zijn, wordt steeds dikker. Het was al bekend dat hij op zijn sterfbed aan zijn broer bekend heeft dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel, maar ook uit het persoonlijke en medische dossier van de man hebben de speurders interessante sporen gevonden. 

Elke keer afwezig op het moment dat de Bende toesloeg tijdens de tweede golf van overvallen

Op het moment van de tweede golf van de feiten van de Bende van Nijvel (de overvallen in 1985 in Eigenbrakel, Overijse en Aalst) was de man die nu voorgesteld wordt als "De Reus" elke keer afwezig op het werk. Op dat ogenblik was hij bij de brigade van Aalst actief. "Bij de tweede golf van overvallen was de verdachte elke keer afwezig van het werk", zegt procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer aan VRT NWS. 

Ze hebben dat gevonden in het persoonlijke en medische dossier van de man. Toch benadrukt De Valkeneer opnieuw dat we voorzichtig moeten zijn met conclusies. "Er zijn heel wat elementen: de gelijkenissen tussen de robotfoto en een foto van toen, zijn fysieke verschijning, het feit dat hij afwezig was, de getuigenis uit zijn omgeving. Maar het is te voorbarig om te zeggen dat "De Reus" definitief ontmaskerd is." Daarbovenop komt nog eens dat de verdachte tussen 1976 en 1979 bij de Groep Diane zat - de speciale elite-eenheid van de voormalige rijkswacht. "Tijdens die periode had hij ook contact met rijkswachters die ook in het dossier voorkomen."

Of de man ook betrokken was bij de eerste golf van overvallen in 1982 en 1983 is nog niet duidelijk. "De robotfoto's zijn gemaakt na de tweede golf, dus dat is moeilijk te zeggen. Op dit moment is er geen link tussen de eerste golf en de verdachte."

"Ik ben zeer nieuwsgierig naar de informatie van meester Vermassen"

Op de onthulling van advocaat Jef Vermassen - dat het gerecht nog zeker twee namen kent van leden van de Bende - reageert De Valkeneer verbaasd: "Ik ben zeer nieuwsgierig naar de informatie van meester Vermassen, hij heeft steeds nieuwe kaarten. Ik ken deze twee precieze namen niet, ik ken wel veel namen uit het dossier, ook van rijkswachters. Meester Vermassen is altijd welkom bij ons om samen te werken."

"Niet té veel illusies"

Er zal nu opnieuw gegraven worden in de omgeving van de man: mensen zullen verhoord worden ... Maar tegelijk tempert de procureur de verwachtingen dat het mysterie rond de Bende binnenkort helemaal opgehelderd zal zijn. "We moeten niet te veel illusies hebben, we moeten het doen met menselijke bronnen, er is niet veel hoop om nog materiële elementen te vinden. Maar misschien zijn er nog mensen die iets zullen zeggen."

Meest gelezen