Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Indonesische stafchef mocht de Verenigde Staten niet binnen, excuses van VS-diplomaten

De Verenigde Staten zitten erg verveeld met een diplomatiek incident met Indonesië, een van de belangrijkste bondgenoten van Amerika in Zuidoost-Azië. Zaterdag mocht de Indonesische stafchef niet naar de VS reizen ondanks een uitnodiging van het Amerikaanse leger.

De Amerikaanse ambassade in Jakarta heeft "oprechte spijt betuigd" en "verontschuldigingen aangeboden" voor het incident van zaterdag. Toen had de Amerikaanse stafchef generaal Joseph Dunford zijn Indonesische collega generaal Gatot Nurmantyo uitgenodigd voor een conferentie over de bestrijding van terrorisme.

Toen generaal Nurmantyo en zijn vrouw zaterdag op een vliegtuig richting de Verenigde Staten wou stappen, kregen ze echter te horen dat ze geen toestemming kregen om de VS binnen te komen en dat van de Amerikaanse grens- en dounadienst. Waarom dat zo is, is niet duidelijk.

Wel reageerde het Pentagon achteraf erg misnoegd. De ambassade in Jakarta zegt nu dat "generaal Nurmantyo zonder enige beperking vrij in en naar de VS mag reizen en dat hij uiterst welkom is op de conferentie in Washington".

Indonesië wil van de VS nu weten waarom de stafchef aanvankelijk het land niet binnenmocht. Het incident komt erg ongelegen. Het land is al decennia een van de belangrijkse bondgenoten van de Verenigde Staten in Zuidoost-Azië. Het is het op drie na meest bevolkte land ter wereld en het land met de grootste aantallen moslims. Indonesië speelt een belangrijke rol in het inperken van moslimextremisme in Zuidoost-Azië en de VS kan het zich dus niet veroorloven om Jakarta tegen het hoofd te stoten.

Meest gelezen