� 2017 by ZUMA Wire

Iraanse VUB-professor hervat hongerstaking na terdoodveroordeling

De Iraanse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali hervat zijn hongerstaking om zijn doodstraf aan te vechten. De man zit sinds april opgesloten in de gevangenis in Teheran op beschuldiging van 'collaboratie met vijandelijke staten'. 

De Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel zou in Teheran veroordeeld zijn tot de doodstraf voor collaboratie met een vijandige staat. Dat heeft Djalali's vrouw, Vida Mehrannia, laten weten aan Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts aan het UZ Brussel. De VUB-gastdocent start daarom opnieuw een hongerstaking. 

De 45-jarige man werd in april gearresteerd en opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran. Toen de prof in mei niet kwam opdagen om les te geven aan de VUB, namen zijn Belgische collega’s contact op met zijn vrouw. Zij kon hen enkel vertellen dat haar man werd verweten samen te werken met 'vijandelijke staten', die niet bij naam genoemd werden.

De man werd zaterdag door zijn advocaat geïnformeerd dat hij nu officieel ter dood veroordeeld wordt voor collaboratie met vijandelijke staten. De spoedarts wacht ondertussen nog op bevestiging van de uitspraak en veroordeling via officiële kanalen, maar de situatie van Djalali ziet er niet goed uit ondanks de vele protestacties en de internationale aandacht. "Het ziet er opnieuw erg slecht uit voor Ahmadreza, die, na eindelijk weer op krachten te zijn gekomen, dan toch weer de hongerstaking gaat hernemen nu", aldus Van Berlaer. De VUB zal zich met de Italiaanse en Zweedse collega's die verbonden zijn aan Djalali, beraden over mogelijke verdere stappen.   

Meest gelezen