AFP or licensors

IS executeert tientallen burgers in Syrisch dorp

Tijdens de drie weken durende bezetting van het Syrische dorp Al-Qaryatayn door terreurgroep IS, zijn minstens 65 burgers gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het dorp werd afgelopen zaterdag heroverd door het Syrische regeringsleger. 

Het Mensenrechtenobservatorium schrijft op hun website dat minstens 52 van de 65 gedode burgers zijn geëxecuteerd door IS, op beschuldiging van collaboratie met het regime van president Bashar al-Assad. 35 van hen werden gedumpt in een schacht. Onder de gedode burgers zijn ook twee vrouwen. Het hoofd van het informatiebureau, Rami Abdurrahman, spreekt van een "bloedbad". 

Op basis van berichten van het Mensenrechtenobservatorium meldt persagentschap Reuters dan weer dat IS-strijders in drie weken tijd zeker 128 mensen hebben gedood in Al-Qaryatayn, alvorens het dorp werd bevrijd door regeringsgezinde troepen. De Syrische regering of staatsmedia hebben nog niet gereageerd op de bevindingen. 

Het dorp Al-Qaryatayn, in de provincie Homs, werd in augustus 2015 voor het eerst ingenomen door terreurgroep IS. In april 2016 werd het dorp heroverd door regeringsgezinde troepen, maar begin deze maand wisten IS-strijders het dorp opnieuw in te nemen.

Meest gelezen