Videospeler inladen...

Jan Jambon: "Ik zie weinig linken naar het huidige politiewerk"

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA) heeft voor het eerst, na de recente ontwikkelingen, gesproken over de Bende van Nijvel. Jambon is als minister bevoegd voor de politiediensten. "We praten hier over de oude rijkswacht. Sedert 1999-2000 bestaat de rijkswacht niet meer. Dat is een totaal andere cultuur vandaag bij de politie. Ik zie weinig linken naar het huidige politiewerk", zegt hij vrij kordaat in "De ochtend" op Radio 1.

Jambon benadrukt dat ook hij antwoorden wil zien in het dossier. "Voor de slachtoffers wordt die wonde telkens opengereten. Ik hoop dat er nu eens een punt achter kan gezet worden."

Of het onderzoek naar de Bende van Nijvel kan overgeheveld worden naar Vlaanderen? Zoals Aalsters burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) eigenlijk vraagt. Dat antwoord laat Jambon over aan justitiecollega Koen Geens (CD&V). "Dat is binnen zijn bevoegdheid. Er moeten beslissingen genomen worden, zodat dat onderzoek eindelijk kan afgerond worden."

Oppositiepartij Groen wil een bijeenkomst van de kamercommissie Justitie om antwoorden te krijgen op de vele vragen. "De oppositie vraagt om de vijf botten om een commissie hier en daar. Dat is het recht van het parlement, als regering zullen we daarop ingaan", stelt Jambon. Volgens hem zal er heus nog communicatie over het onderzoek volgen. "Als er elementen zijn om te communiceren. Te gepasten tijde", klinkt het.

Meest gelezen