Videospeler inladen...

Kennis ex-rijkswachter: "Ik zei al in 1998 dat hij de Reus is"

Marc Van Damme, een kennis van de ex-rijkswachter die de Reus van de Bende van Nijvel zou zijn, zegt dat hij dat al in 1998 heeft gezegd aan de speurders. "Het werd "genoteerd". Ik begrijp niet dat er in die 19 jaar niets werd gedaan met die informatie."

Zaterdag raakte bekend dat een ex-rijkswachter uit Dendermonde in 2015 op zijn sterfbed aan zijn broer opbiechtte dat hij de "Reus" was van de Bende van Nijvel. Een kennis van die ex-rijkswachter, Marc Van Damme, zegt nu dat hij de naam van die ex-rijkswachter al in 1998 doorgaf aan de speurders. 

"Ik heb de man vrij goed gekend", zegt hij in "Van Gils & Gasten". "Mijn ouders hadden vroeger een taverne op de markt van Dendermonde. C.B. kwam daar regelmatig langs, onder meer met zijn carnavalsgroep. Ik ben er ook een paar keer mee op stap geweest in Brussel."

Buikgevoel

In 1986 - een jaar na de laatste overvallen - doken er in verschillende media berichten op over een link met de elitegroep Diane. "Toen al had ik een buikgevoel. Hij paste in het profiel."

Hij was ex-lid van Diane, was een wapenfreak en hij sprak vaak over staatsgrepen. Hij paste in het plaatje

In 1998 verschijnen er dan de eerste robotfoto's. "Toen was het voor mij honderd procent duidelijk: hij is het. Ik heb meteen gebeld naar de onderzoekscel en heb gezegd dat ik een vermoeden heb over wie de Reus is. Hij was ex-lid van Diane, was een wapenfreak en hij sprak vaak over staatsgrepen. Hij paste in het plaatje."

(On)voldoende elementen?

Van Damme begrijpt niet dat er 19 jaar lang nooit iets werd gedaan met die informatie. Volgens Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik en hoofd van het onderzoek, waren er onvoldoende elementen tégen hem. "Er staan meer dan 300 namen in het dossier, allemaal van personen die herkend werden op de robotfoto's. Maar een loutere herkenning is niet genoeg om echt vooruit te gaan."

Wat moeten ze nog meer hebben dan wat ik toen zei?

"Van die reactie word ik echt kwaad", zegt Van Damme. "Hoe durft iemand dat te beweren? Wat moeten ze nog meer hebben dan wat ik toen zei?"

"Ik voelde me bedreigd"

Van Damme vertelt ook dat hij zich bedreigd voelde nadat hij de naam van de ex-rijkswachter had doorgegeven aan de speurders. "De dag na mijn verklaring stond er een anonieme auto in mijn straat. Ik woon in een doodlopende straat en die auto stond daar een week lang, elke dag. Met twee mannen erin en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dit als bedreigend en besloot niet meer in het potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken."

Pas begin dit jaar durfde Van Damme opnieuw praten. De man kwam toen de broer van C.B. tegen. "Hij zei dat hij had bekend. Toen was ik helemaal zeker. Ik ben toen naar slachtoffer David Van De Steen gegaan. Samen hebben we dan bekeken hoe we het konden aankaarten."

Meest gelezen