Videospeler inladen...

Leuven lanceert nieuw label voor studentenkamers

Het stadsbestuur van Leuven en de KULeuven gaan samenwerken om de kwaliteit van de studentenkamers en -koten in de stad te verbeteren. Kamers en koten die volledig in orde zijn, krijgen vanaf 2018 een nieuw label, zodat studenten in één opslag kunnen zien of de koten aan de normen voldoen of niet.

Studenten die op zoek zijn naar een studentenkot, en waar willen voor hun geld - of dat van hun ouders - kunnen tot nu enkel terecht op Kotwijs, de website van de huisvestingsdienst van de KULeuven. Die dienst voert kwaliteitscontroles uit en biedt studenten een overzicht aan van koten die aan de kwaliteitscriteria van de universiteit voldoen. Maar ook de dienst woontoezicht van de stad Leuven doet al jaren controles in gebouwen met studentenkamers. Al die gecontroleerde aspecten worden nu samengebracht in één uniform "kotlabel".

Kotbazen kunnen het label aan het raam van hun pand hangen, en studenten kunnen zo in één opslag kunnen zien of een kot aan de normen voldoet. Er staat onder meer op of de koten in orde zijn met de woonkwaliteit en de brandveiligheid, of er een fietsenstalling is en of de elektriciteit gechekt is. Op termijn moet er ook één databank komen met studentenkamers die volledig in orde zijn. Nu moet je daarvoor nog twee websites checken: Kotwijs van de universiteit, én de site van de stad Leuven.

"We vullen elkaar een beetje aan", vertelt Bieke Verlinden (SP.A), schepen van Sociale zaken, Werk en Studentenzaken. "De huisvestingsdienst van de KULeuven weet bijvoorbeeld niet altijd of een huisbaas in orde is met de nodige vergunningen, de stad wel. Als we alles samenleggen krijgen studenten dus een goed overzicht van de verschillende normen die er zijn op het vlak van woonkwaliteit, brandveiligheid, stedenbouwkundige vergunning en studentvriendelijkheid."

Wantoestanden zoveel mogelijk voorkomen

De stad Leuven heeft sinds kort 9 mensen in dienst die de studentenkamers controleren en de labels uitreiken. Die geven zichzelf tien jaar de tijd om de 40 à 50.000 studentenkamers in Leuven te controleren. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) hoopt dat dat kan helpen om wantoestanden en drama's te voorkomen: "Enkele jaren geleden kwamen er twee studentes om bij een brand in een pand in de Bankstraat. Wel, wij wísten niet eens dat er in dat gebouw kamers verhuurd werden. Die eigenaar had dat nooit aangegeven. Dat hopen we voortaan te voorkomen, door alle onze diensten met elkaar te kruisen in dat kwaliteitslabel." 

Tobback verwijst ook naar een brand in 2011, in een gebouw in de Naamsestraat. "Ook daar hadden we geen idee dat er kamers verhuurd werden, en hebben we een lijkenhond het gebouw moeten insturen om na te gaan of er misschien menselijke resten tussen de as lagen. Wat gelukkig niet het geval was. Maar door de nieuwe controles zouden we eindelijk een goed zicht moeten krijgen op al onze studentenkamers en de kwaliteit ervan."

VRT

Meest gelezen