Nicolas Maeterlinck

Geen wifi op treinen NMBS: "Het is te duur"

Er komt dan toch geen wifi op de treinen van de NMBS. Dat zegt de nieuwe spoorbaas Sophie Dutordoir. "Het is te duur", zo zegt ze. In de grote stations komt er wel wifi. 

De NMBS zal dus niet het voorbeeld volgen van verschillende buitenlandse spoorwegmaatschappijen. Onder meer in Groot-Brittannië, Nederland, Zweden, Finland en Letland is er wifi op - sommige - treinen. In België is er enkel wifi op een aantal buitenlandse hogesnelheidsverbindingen.

Test

Vorig jaar waren er drie maanden lang testen met mobiel internet op de trein. Reizigers konden gratis wifi uittesten in twee eersteklassewagons op de lijn Eupen-Oostende.

Na de test was te horen dat de NMBS bezig is met de uitwerking van een businessmodel rond wifi in de trein, maar nu benadrukt Dutordoir dat het er niet van zal komen. "Het is te duur en de telecomoperatoren hebben mij bevestigd dat het hele spoornet tegen eind 2018 volledig gedekt zal zijn door 2G, 3G en 4G."

Stations

In verschillende Belgische stations is er momenteel wel al draadloos internet beschikbaar via de wifi-hotspots van de telecomoperatoren Telenet en Proximus, maar de NMBS werkt ook aan een eigen wifi-aanbod voor de grootste stations.

Meest gelezen