Ricardo Smit

Opvallende vuilnisbakken in de strijd tegen zwerfvuil aan de kust

Heel wat Vlaamse kustgemeenten gaan samen de strijd tegen zwerfvuil aan. Met dezelfde, uniforme aanpak willen ze de plaag bestrijden, niet alleen tijdens de zomer, maar ook in het laagseizoen. Er komen langs de hele kustlijn 32 van die exemplaren.

Een eeuwige plaag is het, op de stranden. Afval alom en daarom hebben nagenoeg alle kustgemeenten de handen in elkaar geslagen. Ze lanceren een gemeenschappelijk initiatief om het vuil tegen te gaan. 

"Het zijn opvallende vuilnisbakken in houtstructuur. Die moeten dienen om al het vuilnis dat je op een strand tegenkomt, erin te gooien. En dat gaat over vanalles: touwen, PET-flessen, speelgoed, dingen die aanspoelen van in de zee, het moet allemaal weg kunnen", zegt Marleen De Soete, schepen van afvalbeheer in De Haan, waar de actie is begonnen en voorgesteld.

"Wij hebben in De Haan al 8 vuilnisbakken staan, er komt er nog eentje bij en later over de hele kustlijn nog 23 dus. Die komen er de komende weken aan", weet De Soete nog. Of niet alle gemeenten meedoen? "Voorlopig niet, neen, maar ze kunnen er nog altijd bij, ze zijn welkom." 

Meest gelezen