Videospeler inladen...

Russische radiopresentatrice aangevallen met een mes

Een onbekende man is de redactie van het kritische radiostation Echo Moskvy binnengedrongen en heeft de radiopresentatrice Tatjana Felgengauer met een mes in de hals gestoken. De journaliste is zwaargewond, maar buiten levensgevaar.

De aanvaller schakelde eerst de bewaker voor de ingang van het gebouw uit door een gas in zijn gezicht te sproeien. Hij nam de lift naar de 14e verdieping waar de studio's van Echo Moskvy gelegen zijn. Daar viel hij Tatjana Felgengauer aan met een mes. De aanval lijkt gepland en voorbereid.

De journaliste is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de hoofdredacteur van Echo Moskvy verkeert ze niet in levensgevaar. Ze zou wel zwaargewond zijn. De aanvaller is opgepakt. Het gaat om een Russisch-Israëlische man van 48, die door de onderzoekers werd geïdentificeerd als Boris Grits. 

"Werk van een gek"

De politie gaat voorlopig uit van "persoonlijke motieven", meldt het Russische persbureau Interfax. De aanvaller verklaarde aan de politie dat hij sinds 2012 een telepatische band heeft met Felgengauer en benadrukte dat zij hem iedere nacht "seksueel opjaagt". Volgens de politie heeft de aanval dus niets te maken met haar beroep. Maar volgens de directrice van het radiostation is dat niet waar.

Het Kremlin stelt dat de aanval het werk is van een "gek" en ontkent dat de dader een politiek motief had. "De acties van een gekke zijn de acties van een gek," zei woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers."Trachten om om deze tragische gebeurtenis te linken aan iets anders, is niet logisch of correct vanuit ons standpunt," voegde hij eraan toe.  Peskov sprak ook zijn medeleven uit voor de journaliste en de redactie van de radio "die de aanval van de gek hebben moeten ondergaan". 

Kritisch radiostation

Tatjana Felgengauer presenteert verschillende radioprogramma's op Echo Moskvy. De zender is een van de weinige relatief vrije en kritische media in Rusland. Felgengauer werd onlangs nog door het slijk gehaald op de Russische staatstelevisie in een reportage waaruit moest blijken dat ze door het Westen betaald werd om Rusland te destabiliseren. 

Vorige maand vluchtte een collega bij Echo Moskvy, de bekende journaliste Joelia Latynina, nog weg uit Rusland, nadat haar auto in brand was gestoken. Latynina werd al een tijd lang bedreigd.  

Meest gelezen