Sint-Maarten accepteert voorwaarden voor noodhulp niet

Sint-Maarten weigert de voorwaarden te aanvaarden die de Nederlandse regering heeft gesteld aan het geven van honderden miljoenen euro's voor de wederopbouw van het eiland, na de verwoestende doortocht van orkaan Irma vorige maand. Nederland wil controle over het geld en het grensverkeer van het autonome gebied, maar daar voelt premier William Marlin niets voor.

De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk stelde vorige week een ultimatum aan premier Marlin: de Nederlandse regering wil Sint-Maarten alleen financieel te hulp schieten als het land een "integriteitskamer" toelaat. Die moet onder leiding van Nederland de corruptie bestrijden en geldstromen controleren. Daarnaast wil Nederland tijdelijk de grensbewaking van het autonome gebied overnemen. Sint-Maarten moest vóór 31 oktober ingaan op de Nederlandse eisen.

In een brief aan minister Plasterk heeft premier Marlin dit weekend laten weten dat hij niet kan instemmen met de voorwaarden. Hoewel hij niet onwelwillend staat tegenover het de oprichting van een Integriteitskamer, is het niet mogelijk om voor het aflopen van het ultimatum in te stemmen met de komst van het controleorgaan. Sint-Maarten vindt dat de eigen "Werkgroep Nationale Wederopbouw" voorlopig de financiën kan controleren. Nederland kan daarin vertegenwoordigd zijn, maar heeft niet het gezag, stelt Marlin. Daarnaast schrijft de premier dat ook hij voor een goede grenscontrole is, maar dat een intensivering niet nodig is.

Meest gelezen