Stad Brussel opent opvangcentrum voor transitmigranten

De stad Brussel opent vanaf volgende maand een opvangcentrum voor transitmigranten in Haren. Dat meldt BRUZZ en het nieuws is bevestigd door de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Het gaat alleen over opvang 's nachts.

De stad huurt een gebouw van het Brussels Gewest en stelt dat vanaf 1 november ter beschikking van de ngo's Dokters van de Wereld en Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Die zullen instaan voor de praktische organisatie van het opvangcentrum dat open blijft tot 30 maart 2018. De stad zal ook de water- en elektriciteitsrekening betalen.

De beslissing van het stadsbestuur heeft de steun gekregen van de bijna voltallige gemeenteraad. Het is de bedoeling een signaal te geven aan de federale regering dat er iets moet gebeuren voor transitmigranten die dakloos zijn.

Volgens het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen zullen dakloze transitmigranten eerst in de gewone winteropvang van Samusocial terecht kunnen, en komen er daarnaast 50 à 80 extra plaatsen in Haren. Momenteel worden zo'n 2050 transitmigranten bij burgers opgevangen; volgens het Burgerplatform een toestand die op termijn niet houdbaar is.

Meest gelezen